Política 18/05/2021

ERC i el PSOE s'emplacen a seguir col·laborant al Congrés

La Moncloa rebaixa el to, manté els republicans com a socis prioritaris i ja té la "mà estesa" per reunir la taula de diàleg

3 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant una roda de premsa.

MadridLa Moncloa respira i rebaixa el to. La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha deixat enrere aquest dimarts l'advertència llançada dilluns a primera hora, sense conèixer-ne els detalls, després que transcendís l'acord entre ERC i Junts per Catalunya per a la investidura de Pere Aragonès. Hi ha ajudat el missatge clar llançat pel portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, que ha afirmat que "no canviarà res" en la política del seu partit a Madrid després del nou acord amb JxCat. "La via és la dialogada", ha dit en roda de premsa. Poc després ha sigut María Jesús Montero qui ha assegurat que tenen la "mà estesa" per reunir la taula de diàleg i "resoldre definitivament" el "conflicte de convivència".

El govern espanyol necessita ERC ara que ha decidit reiniciar la legislatura –en paraules de la nova líder de Podem a l'executiu i vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz– i que assegura que no té interès d'avançar les generals. El secretari d'organització del PSOE, el ministre José Luis Ábalos, ja va demanar dilluns als republicans que la relació a Madrid no canviés. I aquest dimarts, després d'escoltar Rufián, el secretari general del grup socialista al Congrés, Rafael Simancas, ha constatat que serà així. "Estem obligats a col·laborar perquè el calendari legislatiu que tenim al davant és molt rellevant", ha dit en roda de premsa.

Canvi de discurs

Rufián, de fet, ha fet un canvi de 180 graus al discurs de fa tan sols sis dies durant la sessió de control al Congrés. Dimecres passat, després que ERC afirmés que volia governar en minoria, el portaveu republicà va posar al mateix sac la dreta i l'extrema dreta espanyoles i "la dreta independentista", tal com es va referir a Junts per Catalunya. Aquest dimarts, en canvi, ha assegurat que "potser JxCat ja no és tan de dretes com es diu". Una manera de dir que l'acord, segons ell, no significa una cessió per part d'ERC, sinó tot el contrari.

El document tancat pels dos partits independentistes parla de “promoure, des del consens, una unitat d’acció” al Congrés, però s’especifica que es farà “en les propostes de caràcter nacional”. Rufián, de fet, ha insistit que al Congrés la coordinació independentista "ja existeix" a través del grup de la Llotja de Mar, que també engloba la CUP, el PDECat, EH Bildu i el BNG, contràriament al que considera que s'ha volgut fer creure des de certs sectors de Junts per Catalunya.

I és que el portaveu d'ERC a Madrid ha posat sobre la taula que hi ha diferents corrents dins de JxCat i que si l'acord constata una cosa és que l'única via possible és "la dialogada" i la de "fer política". "Quina és l'alternativa més enllà de fer piulades?", ha plantejat, i ha remarcat que els que critiquen el posicionament d'ERC responen "amb silenci o més tuits".

En aquest sentit, Montero ha celebrat que "es produeixi la constitució d'un govern a Catalunya després de tant de temps d'interinitat". A l'horitzó hi ha la resposta del consell de ministres a la petició d'indult dels presos polítics –un cop el Suprem difongui el seu informe, pròximament– i la incògnita de quan es detallarà la reforma del delicte de sedició, promesa pel president espanyol, Pedro Sánchez, per al primer semestre del 2021. Rufián no ha volgut posar calendari a la pròxima reunió de la taula de diàleg, però confia que es produirà aviat.

stats