Política 30/05/2015

Junqueras seguirà com a president d'ERC amb el 92,9% dels vots

Un 30,62% del cens de prop de 10.000 militants republicans han participat en la votació per ratificar l'única candidatura d'executiva presentada

Ara / Agències
4 min
Junqueras, votant en les primàries internes d'ERC per elegir la nova cúpula / MANOLO GARCIA

BarcelonaEls militants d'ERC han reelegit aquest dissabte per àmplia majoria Oriol Junqueras com a president del partit fins el 2019. Amb un 90% dels vots escrutats, el líder dels republicans –que era l'únic candidat– havia rebut un 92,9% dels vots. La participació ha estat del 30,62% del cens dels prop de 10.000 militants d'ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la seva votació, que ha fet el migdia a la seu del partit a Martorell (Baix Llobregat), Junqueras ha afirmat que "amb convicció i fermesa" renova "el compromís del partit al servei d'un nou país". Així mateix, havia pronosticat que es viuria "una jornada electoral molt tranquil·la perquè només es presenta una candidatura" i que l'important "és que hi ha un enorme consens en el partit tant per a l'executiva com per al consell nacional", i per això estan "molt esperançats".

Els 10.000 militants del partit estaven cridats a les urnes arreu del país, una setmana després de l'èxit del 24-M especialment pel que fa a l'estratègia de desplegament a l'àrea metropolitana, per mesurar el grau de suport a la proposta d'executiva que ha fet el líder republicà. Una proposta que inclou 22 noms, entre els quals destaquen el de la secretària general, Marta Rovira, i el del número 3 del partit, Lluís Salvadó. Anna Simó serà l'adjunta a la presidència per a les relacions institucionals i deixarà de ser la portaveu, càrrec que exercirà Sergi Sabrià. La jornada d'aquest dissabte és la primera part del congrés nacional que el 25 de juliol aprovarà els documents que han de marcar la línia política d'ERC per als pròxims quatre anys.

Fins a les set del vespre d'aquest dissabte, 56 seus electorals situades majoritàriament a Catalunya, però també al País Valencià, a les Illes i a la Catalunya Nord, han estat obertes perquè els militants dipositessin el vot. La de Junqueras era l'única candidatura presentada –amb el suport de 1.600 avals– i, per tant, l'únic dubte a resoldre era el del percentatge d'acceptació de la militància a la seva proposta. Aquest dissabte també s'han renovat 30 dels llocs del consell nacional. Per això, a cada seu electoral hi havia dues urnes, una per votar a l'executiva i una altra per escollir els consellers nacionals.

Fins a vuit novetats ha inclòs el president republicà en la direcció que assumirà les funcions després del congrés convocat per al 25 de juliol. La més destacada és la substitució d'Anna Simó com a portaveu, càrrec que passarà a exercir el diputat Sergi Sabrià.

Votació inequívoca

Els aproximadament 10.000 militants d'Esquerra han pogut votar de forma individual els 22 membres de la candidatura presentada per Junqueras. En aquesta votació en urnes situades arreu del territori català, els candidats havien d'obtenir, almenys, el 50% dels vots emesos. Un cop escollida, la nova executiva tindrà l'encàrrec de redactar el projecte de ponència política que se sotmetrà a votació –després d'un procés territorial d'esmenes– en el congrés del 25 de juliol. Abans, un consell nacional extraordinari haurà ratificat els membres de la nova direcció del partit.

ERC també renovarà el seu consell nacional i les seves executives locals i territorials en un procés que comença aquest dissabte i es completarà el dia del congrés. La direcció encara no ha fet públic l'espai que acollirà l'esdeveniment. Fa quatre anys, a Girona, Junqueras va ser aclamat president d'Esquerra en substitució de Joan Puigcercós després d'una etapa convulsa per al partit.

La nova executiva

Vint-i-dues persones formaran part de l'executiva liderada, quatre anys més, per Junqueras com a president i Marta Rovira com a secretària general. Lluís Salvadó continuarà sent el número 3 del partit ocupant el càrrec de secretari general adjunt. Per la seva banda, Anna Simó deixarà de ser la portaveu i ocuparà un nou càrrec fet a mida, el d'adjunta a la presidència per a les relacions institucionals.

En lloc de quatre, hi haurà cinc vicesecretaries generals, en crear-se la vicesecretaria general d'entorn, gestió del coneixement i dones, que encapçalarà la fins ara portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Figueres, Mireia Mata. Per sota d'ella hi haurà dues cares noves més, Eva Baró –d'ERC Barcelona– i la diputada al Parlament Marta Vilalta, que s'encarregaran de la secretaria de gestió del coneixement i la secretaria d'entorn respectivament.

Cesc Iglésies seguirà sent el vicesecretari general d'acció política. En aquesta àrea s'hi incorporen tres persones noves a l'executiva. Pere Aragonès serà el nou secretari de política econòmica i coneixement en substitució d'Albert Castellanos, que ha deixat les seves responsabilitats polítiques al partit. També s'hi incorporen la diputada Alba Vergés com a secretària de salut, benestar i ciutadania en substitució de Pere Cullell, candidat d'ERC a l'alcaldia de Manresa, i el recentment nomenat assessor del Govern Josep Ginesta, que serà el secretari d'emprenedoria, treball i funció pública. David Agustí, com a secretari de política cultural, educació i esports, i Ricard Martínez, com a secretari de política territorial, continuen en el càrrec.

La vicesecretaria general de coordinació interna i territori tampoc tindrà gaires canvis. Eduard López serà el vicesecretari general i estaran per sota seu a l'organigrama Jordi Roig, secretari de finances i administració; Isaac Peraire, secretari d'organització, i Marc Sanglas, secretari de política municipal. L'única incorporació és la de l'alcalde de Moià i diputat al Parlament, Dionís Guiteras, que serà el secretari d'ens locals supramunicipals, càrrec de nova creació.

El diputat Oriol Amorós continuarà liderant la vicesecretaria general d'imatge i comunicació i comptarà amb Guillem Clapés com a secretari d'imatge, comunicació i 2.0. Per acabar, el diputat i alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, serà el vicesecretari general de relacions internacionals, càrrec que ocupa des del 2011.

stats