La legislatura catalana

Esquerra i Junts es tanquen a Girona... per separat

Els dos partits preparen el debat de política general, que es perfila clau per al futur de la coalició

2 min
Reunió del grup parlamentari de Junts a Girona per preparar el debat de política general

BarcelonaEl debat de política general és sempre una cita encerclada al calendari perquè marca l'inici del curs polític a Catalunya, però aquest any es dibuixa com a fita encara més rellevant: serà la prova de foc per a la continuïtat de la coalició d'Esquerra i Junts, ja que el partit que presideix Laura Borràs ho considera la clau de volta per decidir si segueix dins el Govern. O aquest és el terreny de joc que ha marcat fins ara. Precisament per preparar aquesta data els grups parlamentaris dels dos partits s'han reunit a Girona aquesta setmana, però cadascú amb els seus diputats: Junts a Girona i Esquerra a Lloret de Mar. Han fixat les línies mestres de les propostes de resolució que volen tirar endavant, ja que és on es plasmen les polítiques públiques que es desitgen fer –i no sempre es compleixen– durant el curs polític i també on es preveu que es reflecteixi un eventual acord per reconduir les coses a la coalició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, les posicions estan allunyades i s'ha constatat fins i tot en les rodes de premsa posteriors que han ofert a la trobada dels grups parlamentaris. El president del grup de Junts al Parlament, Albert Batet, ha demanat a Esquerra "accelerar" el compliment de l'acord de l'executiu, i ha situat el debat de política general com el "més important dels últims anys" i com un "punt d'inflexió" per fer efectius els acords de govern que tenen a veure amb el Procés. Ha citat la coordinació dels grups a Madrid, la creació d'una direcció del Procés per refer la unitat estratègica i que la taula de diàleg –en què Junts no hi és– serveixi per negociar realment l'autodeterminació i l'amnistia. El que no ha volgut concretar és si, en cas que no es compleixin aquestes condicions, la direcció de Junts advocarà per sortir del Govern, cosa que ja s'han compromès a sotmetre a consulta.

Marta Vilalta, secretària general adjunta d'ERC, en una imatge d'arxiu.

Per la seva banda, Esquerra ha posat l'accent en la necessitat de teixir "consensos", més enllà de l'independentisme, i de garantir l'"estabilitat" de l'executiu, que acusen Junts de posar en joc amb el seu plantejament malgrat la crisi econòmica que es preveu a la tardor. En aquest sentit, ha demanat també al seu soci de govern allunyar el Parlament –que ara presideix Alba Vergés en funcions arran de la suspensió de Borràs– del "soroll" i dels "personalismes".

Un cop els grups parlamentaris han fixat les línies mestres del debat, hauran de negociar entre ells per arribar a acords. És habitual que els partits que donen suport al Govern presentin la majoria de propostes de resolució de manera conjunta i posteriorment busquin suports en els altres grups. Esquerra i Junts tenen tres setmanes per fer-ho i la negociació no ha començat amb bon peu: de moment afronten la Diada dividits.

stats