21/12/2023

Les estranyes preguntes del CIS per esquivar l'amnistia

1 min
Pedro Sánchez escolta la intervenció de Carles Puigdemont, avui al Parlament Europeu

BarcelonaAlgú al Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) deu haver pensat que l'amnistia era un tema prou d'actualitat per afegir-lo a l'enquesta del desembre, la primera després de la investidura de Pedro Sánchez. Aquesta llei, que hauria de posar fi a totes les causes judicials contra l'independentisme, ha estat, de fet, el principal peatge que ha pagat el president espanyol per continuar a la Moncloa. Tenia tot el sentit, doncs, que el CIS demanés als ciutadans si la coneixen i si se l'han llegit. Tot encarat a resoldre la pregunta definitiva: "Què opina vostè de la llei d'amnistia?"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però algú altre deu haver pensat que potser no era el moment de saber-ne la resposta i no s'ha acabat afegint al qüestionari. Per tant, avui sabem que el 94% dels espanyols coneixen l'existència de la llei que s'està tramitant al Congrés i que només l'11% se l'han llegit, però continuem sense saber si els espanyols –entre els quals, els votants socialistes– hi estan d'acord. Per sort, hi ha molts altres instituts demoscòpics privats i fins i tot algun de públic, com el CEO, que sí que han preguntat pel tema i sabem que el que majoritàriament es demana des de Catalunya incomoda la majoria d'espanyols, també els votants socialistes.

El problema no és que la ciutadania no acabi sabent allò que el CIS prefereix no preguntar, sinó que la imatge del CIS queda tocada quan només acostuma a preguntar per allò que no incomoda el govern de torn, ja sigui sobre la monarquia, la Constitució o, en aquest cas, l'amnistia. Al CIS, en canvi, no hi ha hagut cap problema per preguntar si estaven justificades les manifestacions davant les seus del PSOE: un 48% creu que no i un 44% que sí.

stats