Baròmetre del CIS

Sánchez escurça distància amb Feijóo a les enquestes després de la investidura

El PP encapçala el baròmetre a 1,4 punts de distància del PSOE i amb Vox a la baixa

2 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant el ple d’aquesta setmana sobre l’amnistia.

BarcelonaDe res va servir a Alberto Núñez Feijóo guanyar les eleccions del 23 de juliol. Pedro Sánchez va agrupar el vot de vuit partits per tornar a ser investit ara fa un mes i aquest divendres es tornarà a trobar amb Feijóo com a president del govern espanyol, malgrat que el PP continuï encapçalant les enquestes. Els populars, a més, retrocedeixen lleugerament des del novembre i el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest desembre els atorga un 33,2% dels vots, 1,4 punts per sobre del 31,8% que obtenen els socialistes, en el seu cas gràcies a un petit increment. Malgrat que fa temps que va deixar de confiar en el CIS, a Feijóo no deixa de preocupar-li que les enquestes continuïn apuntant el mateix problema que l'ha condemnat a fer oposició: la suma amb Vox continua sent insuficient per desplaçar Sánchez.

L'extrema dreta és qui més desgast pateix des de les eleccions generals. Passaria a ser quarta força (Sumar i Podem continuen comptabilitzant com una única formació al CIS) amb el 8,5% dels vots, quatre punts menys que al juliol. Però també és cert que va ser l'extrema dreta la més infravalorada pel CIS en les enquestes preelectorals, quan aleshores el PSOE era primera força (va quedar lluny del PP a les urnes) i Sumar superava Vox. La formació de Yolanda Díaz rebria ara l'11,8% dels vots.

Dos líders frec a frec

La investidura també ha beneficiat Sánchez en el seu duel particular amb Feijóo, que baixa en totes les categories. El líder del PSOE té ara millor nota mitjana (4,2) que la que rep el dirigent del PP (4,1) i un mes enrere era Feijóo el més ben valorat dels dos. Els espanyols també confien més en Sánchez (31%) que no pas en Feijóo (26%) i prefereixen que sigui el president del govern espanyol (28%) per davant dels que apostarien pel líder popular (17%).

Com que no es tracta d'una competició a dos, Yolanda Díaz (Sumar) rep la millor nota mitjana (4,5) i el president de Vox, Santiago Abascal, és qui se situa a la cua (2,8).

Amnistia

El CIS ha inclòs diverses preguntes sobre l'amnistia al qüestionari, però n'exclou la que segurament més interès desperta: està vostè d'acord amb l'amnistia? Sí que ha preguntat quanta gent coneix la llei (94%), quants se l'han llegit (11%) i quants creuen que estan justificades les manifestacions contra l'amnistia que es van fer a les seus del PSOE (un 48% les veu injustificades i un 44% creu que sí).

stats