Política 25/05/2022

Feijóo culmina el seu aterratge a Madrid: ja és senador autonòmic

Des de la cambra alta, el líder popular debatrà cara a cara amb el president espanyol, Pedro Sánchez

3 min
Alberto Núñez Feijóo mentre prometia el càrrec al ple del Senat

MadridAlberto Núñez Feijóo ha culminat aquest dimecres al matí el seu aterratge a Madrid. Deixa enrere definitivament la seva etapa gallega per centrar-se en liderar un PP que aspira a assaltar la Moncloa d'aquí un any i mig. I la plataforma institucional que tindrà el president conservador per confrontar el seu projecte polític amb el president espanyol, Pedro Sánchez, serà el Senat. Feijóo no és diputat al Congrés i el partit ha decidit que la cambra alta serà el ring on exercir de cap de l'oposició. Faltaven dos minuts per a les nou del matí quan el líder popular ha travessat la porta del saló de plens de la cambra alta per prendre possessió del seu nou càrrec. El portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha fet d'amfitrió i l'ha guiat fins al seu nou seient. Després de rebre l'aplaudiment de la bancada popular, Feijóo s'ha dirigit a la tribuna, on, davant del president del Senat, Ander Gil, ha promès (no jurat) la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Lluny d'un formalisme intranscendent, pren importància en la política actual [...]. La Constitució és una totalitat i no és trossejable", ha dit a posteriori el líder popular. Unes paraules que també prenen rellevància perquè arriben després que el seu número tres, Elías Bendodo, defensés que Espanya és un estat plurinacional i després rectifiqués. Feijóo, de fet, va presentar-ho com un error i en els últims dies ha intensificat la seva defensa de la unitat d'Espanya. Ciutadans i Vox, però, ho han aprofitat per carregar contra el PP. El partit taronja fins i tot ha entrat una iniciativa al Congrés que proposa eliminar de l'article 2 de la carta magna la distinció entre "nacionalitats i regions", un consens de la Transició. Els populars no veuen prioritari abordar aquesta qüestió ara.

Ja assegut des de la primera fila de la bancada popular, Feijóo s'ha quedat a escoltar l'inici del primer punt de l'ordre del dia del ple que ha començat tot just després de prendre possessió del càrrec: el debat sobre el projecte de llei general de telecomunicacions. Ho ha fet al costat del també nou senador per designació autonòmica popular, el vicesecretari d'organització de la formació, Miguel Tellado, mà dreta de Feijóo al PP gallec, a qui s'ha endut a Madrid per a la seva nova etapa. Tots dos van ser votats dimarts pel Parlament gallec (només van rebre el suport del grup popular, perquè el Partit Socialista gallec i el BNG van votar en blanc) i van renunciar a l'escó de la cambra gallega. D'aquesta manera, gairebé dos mesos després que fos elegit nou líder del PP, Feijóo ha dit adeu a més d'una dècada a la política gallega per centrar-se a liderar un canvi de govern a l'Estat.

Alberto Núñez Feijóo, aquest matí al ple del Senat on ha pres possessió com a senador autonòmic.

El líder conservador no s'ha estat gaire temps escoltant el debat sobre telecomunicacions i, al costat de Maroto, ha sortit poc després que hagués començat el debat –ha tornat a entrar a l'hemicicle al final de matí per votar–. Poca estona després, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació, on ha assegurat que no "defugirà cap de les ocasions en què pugui debatre" amb el president espanyol: "És la meva funció i vocació", ha dit. I la primera oportunitat que tindrà, si no hi ha canvis, serà el 7 de juny, quan el mateix Feijóo ha confirmat que formularà una pregunta a Sánchez en la sessió de control al Senat. Tot i reprendre la relació amb el govern espanyol, de moment, Feijóo no preveu reactivar les negociacions amb el govern espanyol per desbloquejar, per exemple, la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) fins després de les eleccions andaluses del 19 de juny. Sobre aquests comicis, precisament, el líder popular ha evitat dir si és partidari de repetir les eleccions abans de governar amb Vox.

stats