Monarquia espanyola
Política 05/07/2023

Felip VI esquiva les protestes en el seu retorn als Premis Princesa de Girona

Centenars de manifestants independentistes han intentat apropar-se a l’hotel de Caldes de Malavella on se celebrava l’acte per mostrar el seu rebuig a la Corona

3 min
Uns tres-cents manifestants han protestat contra la presència de Felip VI a Caldes de Malavella

Caldes de MalavellaDesprés de cinc anys d’absència, el rei d’Espanya, Felip VI, acompanyat de la reina Letizia, la princesa i la infanta, ha tornat a fer acte de presència a la cerimònia dels tradicionals Premis Princesa de Girona. Els dirigents de la casa reial no visitaven els guardons de la seva Fundació a les comarques gironines des de la rebuda hostil del 2018, posterior al referèndum. El retorn de la comitiva de la Zarzuela s’ha produït sense incidents destacables, però tampoc ha estat una rebuda amb reverències, aplaudiments i catifa vermella.

Felip VI en els Premis Princesa de Girona 2023 a Caldes de Malavella.

D'entrada, a causa de la poca simpatia que desperten els Borbons a Girona, aquest 2023 la gala dels premis no s’ha celebrat al centre de la ciutat, com era habitual en les primeres edicions, sinó en un hotel prop de Caldes de Malavella. El 2018 Felip VI va ser declarat persona non grata a la capital gironina i l’ajuntament, tant en el mandat de Marta Madrenas com en el de Lluc Salellas, que ara comença, es nega a cedir cap equipament municipal a la fundació monàrquica. Per això la casa reial s’ha vist obligada a desplaçar-se fins a un hotel de luxe fora dels nuclis urbans, entre camps de golf, a tocar de la carretera nacional.

Tot i que aquest canvi de seu pretenia allunyar el rei dels focus mediàtics i evitar protestes, la Coordinadora Antimonàrquica de les comarques gironines, que compta amb el suport dels partits independentistes i d'entitats com Òmnium i l’ANC, s’ha manifestat igualment contra la visita de la Corona. La convocatòria a Caldes de Malavella ha reunit unes 300 persones, que han fet marxa per la carretera principal en direcció a l’hotel amb la intenció de boicotejar l’acte. L’amplíssim desplegament policial dels Mossos d’Esquadra, però, ha fet impossible qualsevol intent dels manifestants d’apropar-se a menys de 2 km del rei. Alguns grups de manifestants han intentat esquivar els cordons amagant-se pel bosc o creuant camp a través, però els Mossos controlaven tots els accessos amb molts efectius i els han interceptat. La manifestació ha acabat sense càrregues policials, però sí que hi ha hagut alguna identificació per part de la policia. Al costat dels manifestants han participat en la protesta diversos candidats independentistes al Congrés com Marta Madrenas (Junts), Teresa Jordà (Esquerra) i Mireia Vehí (CUP). 

Una columnna de la manifestació contra el Rei aturada pel cordó policial.
Una part dels manifestants de Caldes de Malavella s'han dispersat camp a través per superar el cordó policial.

En canvi, a l’acte a l'hotel, que ha reconegut joves brillants del món de l’art, la ciència i la cultura, sí que hi han assistit representants catalans del PSC com Salvador Illa, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i la ministra de Transports, Raquel Sánchez. Felip VI, en la seva intervenció —parcialment en català—, s'ha centrat en lloar el talent dels premiats i la tasca de la fundació: "La llibertat és el marc en què la joventut ha aconseguit el progrés, i garantir aquest marc ha de ser l'objectiu comú que uneixi esforços i idees sense diferències, pensant en l'Espanya de les pròximes dècades", ha destacat.

stats