Política 06/01/2021

Felip VI recorda davant l'exèrcit que "tothom està incondicionalment compromès" amb la Constitució

Robles rebutja durant la Pasqua Militar la "minoria insignificant" que "qüestiona la convivència"

Ot Serra
2 min
Felip VI, pronunciant un discurs durant l'acte de la Pasqua Militar

MadridApel·lant a la Constitució, tal com fa cada any per la Pasqua Militar, és com entre línies es pot llegir la resposta de Felip VI als diferents escàndols protagonitzats per membres i exmembres de les forces armades que han expressat simpatia amb tesis feixistes. Durant el seu discurs d'aquest 6 de gener, el dia en què es dona per inaugurat l'any militar, el rei no ha fet referència explícita als episodis coneguts recentment –sí que ho ha fet la ministra de Defensa, Margarita Robles–, però ha recordat que "tothom està incondicionalment compromès" amb la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La Constitució reconeix els drets i les llibertats i consagra els valors i l'ordre democràtics. També els deures a què tots estem subjectes. La Constitució és el camí lliure i democràticament decidit pel poble espanyol. Tots hi estem incondicionalment compromesos perquè és l'origen de la legitimitat dels poders i les institucions de l'Estat. Una legitimitat que es renova cada dia respectant-la i observant-la", ha subratllat el monarca. En la seva intervenció, ha volgut destacar "l'excel·lent reputació" arreu del món que, ha assegurat, tenen les forces armades espanyoles, i ha reconegut a tots els seus components la seva tasca de "servei".

Especialment aquest 2020, Felip VI ha tingut paraules d'agraïment per les actuacions dutes a terme relacionades amb la pandèmia. Durant la primavera va tenir lloc l'operació Balmis, en què l'exèrcit va desenvolupar tasques de desinfecció, així com de trasllat de malalts i acompanyament a qui va perdre la vida com a conseqüència del coronavirus, ha destacat el cap d'estat. En l'actual operació Baluart, els integrants de les forces armades fan tasques de rastreig de contactes.

Robles defensa que l'exèrcit és "modern"

Margarita Robles, en canvi, sí que ha parlat explícitament sobre el grup de militars retirats que van enviar una carta a Felip VI amb un to bel·ligerant contra el govern espanyol, integrat per algunes persones que compartien un xat on defensaven afusellar 26 milions d'espanyols. "Ningú té dret, i menys qui al seu dia va vestir l'uniforme de les forces armades, a perjudicar l'immens prestigi que tenen els exèrcits", ha assegurat Robles, després de defensar que els militars han d'actuar guiats per la "neutralitat política" i, fins i tot, "defensant si cal amb la seva vida els principis i valors de la Constitució".

"És una insignificant minoria que només es representa a si mateixa, que busca una publicitat i protagonisme que no mereix ni té, i que qüestiona irresponsablement les bases de la convivència. Només mereix el rebuig més absolut per la seva intolerància, deliri i allunyament dels valors castrenses", ha seguit Robles, que s'ha dirigit directament a Felip VI: "Senyor, puc assegurar-li que comptem amb unes forces armades modernes i altament preparades, formades exclusivament en el marc de la Constitució".

La ministra de Defensa ha volgut donar pes a aquestes paraules, després que la vigília de Nadal el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el tradicional missatge als militats a l'exterior esquivés la polèmica. Tanmateix, Robles només ha citat el cas dels exmilitars –uns fets que va portar a la Fiscalia–, però ha ignorat que els últims dies també s’han publicat als mitjans actes d’exaltació feixista per part de components de l’exèrcit en actiu i recent incorporats.

stats