Política 10/05/2019

Felip VI i el president Torra: salutació gèlida en la inauguració del centenari de la Fira de l'Automòbil

Els caps de l'Estat i de l'executiu català no es trobaven des del febrer al Mobile World Congress

Ruth Pérez Castro
4 min
Felip VI i el president Torra: salutació gèlida en la inauguració del centenari de la Fira de l'Automòbil

BarcelonaTres mesos ha trigat a fer-se realitat l'encaixada de mans entre Felip VI i el president Quim Torra. Encara amb la imatge a la retina del polèmic sopar de benvinguda al Mobile World Congress, el cap d'Estat i el líder de l'executiu català s'han retrobat aquest divendres en la inauguració de la Fira de l'Automòbil de Barcelona, rebatejada com a Automobile Barcelona i que celebra enguany el centenari. De fet, també va ser un borbó qui l'any 1919 va inaugurar la mostra: Alfons XIII, el besavi de l'actual monarca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb el dit damunt del disparador, els fotògrafs esperaven tornar a capturar un instant com el que es va viure el mes de febrer passat al sopar d'obertura de la fira del mòbil. Llavors, Felip VI va llançar al president català una mirada que no va passar desapercebuda per als mitjans de comunicació i que va generar una allau de mems a les xarxes socials. En aquesta ocasió, però, els dos protagonistes han guardat les formes i han efectuat la salutació ja dins del saló, tot i que amb símptomes evidents d'incomoditat per totes dues parts.

La recepció ha sigut l'únic moment en què Felip VI i Quim Torra han interactuat, ja que al llarg del convit de benvinguda ni tan sols s'han creuat la mirada tot i seure davant per davant durant l'àpat. En canvi, ha sigut la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, qui ha intercanviat unes breus paraules amb Felip VI. Tot el que es vivia a la taula central —situada al bell mig del saló—, ho seguia amb atenció i des d'una taula perifèrica, entre d'altres, el cap de protocol de la Generalitat, Carles Fabró, que també ha acompanyat la comitiva de la Generalitat durant la visita als expositors.

Alteracions al calendari

El president de la Generalitat ha sigut la primera autoritat a acudir al pavelló número 7 de la Fira de Montjuïc escortat per les conselleres Meritxell Budó i Àngels Chacón, titulars de Presidència i d'Empresa i Coneixement respectivament. Pocs minuts després ha arribat Felip VI, acompanyat de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. En el duet d'autoritats espanyoles s'hi esperava un tercer membre, el president del govern, Pedro Sánchez, que ha hagut d'anul·lar la seva presència a última hora a causa del delicat estat de salut de l'exvicepresident socialista Alfredo Pérez-Rubalcaba, que finalment ha mort aquesta tarda.

Aquesta, però, no ha sigut l'única alteració del calendari, ja que el context electoral també ha afectat el desenvolupament de l'acte. En l'última edició del Saló, celebrada el 2017, tant Felip VI com Carles Puigdemont, aleshores president de la Generalitat, van pronunciar sengles discursos d'obertura. Un fet que el seu successor, Quim Torra, i Felip VI no han pogut repetir en aquesta ocasió a causa de la campanya electoral. Així doncs, cap autoritat política no ha intervingut en l'acte de benvinguda, que ha comptat amb els parlaments del president de la Fira de Barcelona, Pau Relat; el president del Saló de l'Automòbil, Enrique Lacalle, i el líder de la patronal Anfac, José Vicente de los Mozos.

Quim Torra i Felip VI han tingut una nova oportunitat per aproximar posicions aquesta tarda durant la passejada pels més de 150.000 metres quadrats que conformen el Saló d'enguany al recinte firal de Montjuïc i que, no obstant, han obviat. En qualsevol cas, les comitives del Palau de la Zarzuela i del Palau de la Generalitat han contemplat els models de les més de 40 marques —gairebé un 50% més que les que van participar en l'edició anterior— que s'exposaran fins el 19 de maig en el centenari de la fira.

Discrepàncies també en els automòbils

Seat, Fiat, Renault, Nissan o Tesla han estat les cinc concessionàries en les quals han fet parada de forma conjunta tot i que amb diferent interès. Mentre que el president català ha optat per quedar-se uns minuts més escoltants les explicacions dels responsables de la fabricant d'automòbils amb seu a Catalunya, Seat, el cap d'Estat ha apostat per un model sense conductor de la francesa Renault on, fins i tot, hi ha entrat uns instants. De fet, amb excepció de l'expositor de Tesla, on els dos seguicis s'han aturat diversos minuts, Torra i Felip VI no han compartit més d'uns segons plegats. És més, no hi ha hagut cap instant en que hagin estat espatlla amb espatlla, sinó que sempre hi havia una altra autoritat o responsables del sector automobilístic entre els dos.

Torra ha estat el primer a arribar i el primer a marxar. Després de gairebé dues hores passejant pels pavellons de la Fira i contemplant els avenços en el món del motor d'acord amb principis de sostenibilitat i mobilitat intel·ligent, el cap de l'executiu català s'ha acomiadat de Felip VI amb una sòbria encaixada de mans. També ho han fet altres autoritats presents al llarg de la jornada com l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, o l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias. Així, els 150.000 metres quadrats de l'Automobile Barcelona han quedat quasi en exclusiva per a Felip VI, que encara ha tingut ànims de visitar el pavelló de Mercedes, on hi havia fabricants d'alt voltatge com Land Rover, Lexus, Lamborghini o Aston Martin.

stats