Monarquia

La reialesa dona l'esquena a l'emèrit en el seu retorn a Europa

Joan Carles I torna a Abu Dhabi sense haver-se pogut veure amb Felip VI i Carles III

3 min
Joan Carles I navegant assegut amb Pedro Campos a Sanxenxo

MadridJoan Carles I ha posat fi aquest dimarts a la seva segona visita a Espanya, de gairebé una setmana, des que va fugir als Emirats Àrabs Units ara fa gairebé tres anys. El rei emèrit va arribar dimecres passat a Sanxenxo procedent de Londres, on s'havia de reunir amb el rei d'Anglaterra, Carles III, abans de la seva coronació, tot i que finalment no hi va haver trobada, tal com es va encarregar de transmetre l'ambaixador britànic a la Zarzuela, preocupada pels efectes nocius d'una possible agenda diplomàtica de Joan Carles. La seva estada ha estat més llarga que la de l'any passat i ha tingut dues grans diferències: no hi ha hagut reunió amb el seu fill, el rei Felip VI al Palau de la Zarzuela, i ha evitat el contacte amb els mitjans de comunicació. Què ha fet, doncs, el rei emèrit durant aquesta setmana a Espanya?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans de tornar a posar els peus a l'Estat, la primera imatge de Joan Carles I va ser a la llotja de Stamford Bridge, on va presenciar el partit entre el Chelsea i el Reial Madrid de quarts de final de la Champions, aprofitant que era a Londres. Abans també se l'havia vist sortir del club privat Oswald, el més exclusiu de la ciutat. L'endemà mateix va aterrar a l'aeroport de Vigo per anar directament a Sanxenxo, on el va acollir el president del club nàutic d'aquesta localitat i amic personal de l'exmonarca, Pedro Campos. L'objectiu principal del viatge de l'emèrit a Espanya era participar en les regates a bord del Bribón, però el mal temps li va jugar una mala passada.

Joan Carles I va participar en els entrenaments dijous i divendres, però ja van ser més curts de l'habitual pel fort vent i onatge. En total, només va estar tres hores i mitja a bord del Bribón durant tota la seva estada a Sanxenxo, i no va participar finalment en la competició per la qual havia vingut: la Copa de Rei de Vela que es disputava el cap de setmana. Dissabte i diumenge l'emèrit va apropar-se a les instal·lacions del port esportiu per embarcar, però finalment el seu equip va decidir que no hi participaria pel mal temps.

A diferència de fa un any, la seva estada a Sanxenxo s'ha caracteritzat per la discreció. No ha visitat el club nàutic, on l'any passat va ser rebut per l'alcalde d'aquesta localitat, Telmo Martín, i per alguns veïns. Joan Carles I tampoc ha tingut contacte amb els mitjans de comunicació. "Explicacions de què?", va contestar l'any passat quan els periodistes li van preguntar per si en donaria sobre els seus negocis tèrbols. Aquesta vegada, els seus moviments s'han centrat en navegar per la ria de Pontevedra i en estar-se a casa de Pedro Campos, on l'han visitat amics i membres de la tripulació del Bribón.

Revisió mèdica a Vitòria

Abans de tornar als Emirats Àrabs Units, Joan Carles I va aterrar diumenge a les set de la tarda a Vitòria per sotmetre's a una revisió mèdica a la clínica privada del doctor Eduardo Anitua. L'emèrit s'ha allotjat fins aquest dimarts al matí en aquesta mateixa clínica, que ha abandonat cap a les deu del matí, i s'ha dirigit a l'aeroport de Vitòria. Joan Carles I ja havia estat tractat per Anitua en anteriors ocasions, així com pel traumatòleg d'aquesta localitat Mikel Sánchez.

Ara, fins que decideixi tornar a trepitjar a Espanya –la Fiscalia ja ha deixat de perseguir-lo–, fa via cap als Emirats Àrabs Units, on ha establert la seva residència habitual. La Zarzuela, i també la Moncloa, respiraran una mica més tranquil·les.

Unides Podem demana retirar de les zones visibles del Congrés les fotografies de Joan Carles I

Unides Podem ha registrat aquest dimarts una petició a la mesa del Congrés per retirar de les zones visibles de la cambra baixa totes les representacions artístiques i fotogràfiques de Joan Carles I. Els liles argumenten que el rei emèrit ha participat en diversos "negocis opacs" pels quals no ha estat condemnat perquè ha prescrit el delicte, no per falta de proves. "Estem parlant d'un defraudador fiscal confés; és a dir, d'un delinqüent", escriuen en la seva petició. Per això, reclamen eliminar totes les seves imatges dels llocs visibles del Congrés. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, no ha valorat la proposta i s'ha limitat a dir en roda de premsa que l'executiu només "treballa" amb Felip VI.

stats