INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA
Política 08/11/2013

El 'Financial Times' diu que la dreta espanyola "està molt més obsessionada" amb la independència de Catalunya que amb la immigració

Un article de Tobias Buck assegura que "el que fa bullir la sang d'un nacionalista espanyol no és un minaret, sinó una bandera independentista en un balcó de Barcelona"

Acn
2 min
UNA SETMANA DEDICADA A L'ONZE DE SETEMBRE A partir de diumenge TV3 oferirà diversos programes que giraran a l'entorn de la Diada Nacional de Catalunya. Entre aquests programes hi haurà un 30 minuts sobre l'origen de l'estelada (01) i l'emissió de la pel·lícula Fènix 11-23, protagonitzada per Nil Cardoner (02).

LondresUn article del diari britànic 'Financial Times' assegura que la dreta espanyola "està molt més obsessionada amb l'amenaça de la secessió, especialment a Catalunya, que amb els immigrants". En el text, que analitza la falta de partits euroescèptics a l'estat espanyol, el periodista Tobias Buck remarca que "el que fa bullir la sang d'un nacionalista espanyol no és un minaret, sinó una bandera independentista en un balcó de Barcelona". L'article del rotatiu assegura que, a diferència de la resta de líders europeus, Mariano Rajoy no serà castigat per partits euroescèptics a les europees del maig, sinó per partits catalans o bascos, o per UPyD. "I cap d'aquests són antieuropeus", afegeix.

L'article del 'Financial Times' assegura que a Espanya "no hi ha l'equivalent a les plataformes antieuropees com l'UKIP al Regne Unit o Alternativa per Alemanya". "Espanya ha sobreviscut més de mitja dècada de crisi econòmica sense promoure un moviment d'extrema dreta i antiimmigració com el Front Nacional de França o el Partit de la Llibertat d'Holanda. El populisme, sembla, no creua els Pirineus", assegura el periodista de l'FT.

Segons la lectura de l'articulista, el creixent descontentament amb Europa dels ciutadans espanyols no s'ha trasllat "en un rebuig a la integració o en crides per repatriar poders". "Els espanyols poden tenir menys fe en les institucions europees que abans de la crisi, però encara sembla que veuen Brussel·les com un millor administrador polític que Madrid", diu Buck.

"Els nacionalistes catalans volen un estat independent integrat a la UE"

De fet, remarca que la principal amenaça electoral per al PP de Mariano Rajoy seran els partits catalans i bascos, i l'opció de Rosa Díez, UPyD. "Els nacionalistes catalans, per exemple, insisteixen que ells volen un estat independent per a Catalunya que continuï sent una part integral de la UE", precisa.

L'article del 'Financial Times' defensa que, tot i l'augment de la immigració i els efectes de la crisi, "és extremadament estrany sentir un espanyol queixar-se que els estrangers li prenen la feina". Pel corresponsal de l'FT, "hi ha una correlació entre l'hostilitat amb la immigració i l'hostilitat amb Brussel·les, i sense la primera rarament floreix la segona".

Buck creu que això es deu, principalment, a les experiències d'emigració dels mateixos ciutadans de l'Estat, al sistema electoral, que afavoreix només els grans partits, i al tarannà del nacionalisme espanyol. "Hi ha una faceta del nacionalisme espanyol que no existeix enlloc més: la dreta d'aquest país està més obsessionada amb l'amenaça de la secessió, especialment a Catalunya, que amb els immigrants", remarca.

El periodista del 'Financial Times' considera que Espanya "ha de sentir-se orgullosa" de com ha mantingut els immigrants "protegits de l'extrema dreta". "Tot i les seves preocupacions econòmiques, els espanyols mai s'han posat en contra dels que van venir al seu país durant els anys de bonança, i que han viscut amb ells durant els de la crisi", remarca Buck.

stats