Política 17/10/2017

La fiscalia demanarà a l'Audiència Nacional incloure l'1-O en la investigació contra Trapero

Fonts del ministeri públic indiquen que preparen un nou informe o una ampliació de la denúncia per sedició

Efe
3 min
Trapero, aquest matí a l'Audiència Nacional

MadridLa fiscalia sol·licitarà al jutjat d'instrucció número 3 de l'Audiència Nacional ampliar la investigació per sedició sobre el setge a la Guàrdia Civil el 20 de setembre als fets del dia del referèndum de l'1-O, en la causa en la qual està imputat el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, aquesta decisió ja es donava per descomptada des de la setmana passada, quan es va saber que la Guàrdia Civil ja havia ampliat el seu atestat i l'havia lliurat a la magistrada, Carmen Lamela. I ahir la fiscalia ja va preguntar al cap dels Mossos per fets de l'1-O, tot i que la jutge va deixar constància en la interlocutòria de llibertat provisional del major que, de moment, la fiscalia només havia denunciat els fets del 20-S.

Hores després, aquest matí, fonts de la fiscalia han informat que el ministeri públic té previst presentar un nou informe o bé ampliar la denúncia que tramita Lamela i que ha portat a la presó provisionalment el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Lamela, en contra del criteri del ministeri públic que va demanar presó incondicional sense fiança per al major dels Mossos, va deixar ahir en llibertat provisional Trapero, entre altres motius perquè la fiscalia encara no havia ampliat la seva denúncia a l'1-O després que la Guàrdia Civil hagués presentat l'atestat que el situava com a "braç executor" del pla independentista.

En aquest últim atestat, la Guàrdia Civil esmenta episodis en els quals a més de Trapero apareixen altres persones com el seu superior, el director dels Mossos, Pere Soler Campins –que participa en una conversa enregistrada al telèfon intervingut d'un dels càrrecs del Govern detinguts el 20-S–, que podrien ser susceptibles de futures imputacions.

La fiscalia tampoc descarta una nova citació de Trapero com a investigat. El ministeri públic encara no té decidit si presentarà un recurs contra la llibertat de Trapero, que va evitar la presó però s'ha de presentar al jutjat més proper al seu domicili cada quinze dies, ha hagut d'entregar el passaport i i té prohibit sortir de l'estat espanyol.

En la seva interlocutòria d'ahir, la jutge deixa clar que la investigació se circumscriu de moment als esdeveniments dels dies 20 i 21 de setembre davant de la conselleria d'Economia, ja que fins ara són els únics denunciats per la fiscalia.

Assenyala, a més, que l'actuació de Trapero "no apareix encara prou perfilada fins al punt de poder-lo vincular a fets tan greus com els que aquells dies van passar, sense perjudici d'allò que pugui determinar-se en una fase més avançada de la investigació".

Això no obstant, la jutge creu que hi ha elements que vinculen Trapero a l'estratègia independentista, i per dir això es basa en el document 'EnfoCats' requisat al número dos de la conselleria d'Economia, Josep Maria Jové Lladó, arrestat en l'operació policial del 20-S, que esmenta els Mossos d'Esquadra com una estructura d'estat.

La fiscalia ha sol·licitat al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius del referèndum, que li enviï la declaració judicial de Jové.

El que de moment descarta la fiscalia és demanar que s'acumuli en una sola causa la investigació que instrueix aquell jutjat i l'oberta a l'Audiència Nacional per sedició i que de moment compta amb quatre investigats: Trapero, la intendent Teresa Laplana, Cuixar i Sànchez.

Les mateixes fonts de la fiscalia també indiquen que el ministeri públic va informar a favor de les diligències sol·licitades per la Guàrdia Civil a Lamela, entre les quals hi ha la investigació dels moviments bancaris d'ANC i Òmnium, si bé no han pogut precisar si la jutge ja ha decidit si les autoritza.

stats