Eleccions municipals
Política 19/08/2021

Forn demana un "acord" entre JxCat i el PDECat per a les municipals del 2023: "Qui no sumi que faci un pas al costat"

L'exconseller reitera que desconfia del diàleg amb l'Estat i reclama "avaluacions continuades" de la taula

ARA
2 min
Joaquim Forn en una imatge d'arxiu

L'exconseller Quim Forn ha reclamat un "esforç" a Junts i el PDECat per arribar a un "acord" i "sumar" de cara a les eleccions municipals del 2023 després del trencament entre les dues formacions just abans de les últimes eleccions al Parlament, quan es van acabar presentant per separat. En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dijous, Forn ha sigut més que contundent: "Qui no es vegi capaç de sumar, que faci un pas al costat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Forn ha considerat que "no hi ha divergències estrictament ideològiques", de manera que ha defensat que aquest "acord" entre Junts i el PDECat hauria de "ser possible". "Qualsevol altra cosa, ens afebleix", ha advertit l'exconseller d'Interior, abans d'insistir que seria "molt recomanable i positiu" intentar sumar "diferents sensibilitats" de cara a les municipals.

En aquest sentit, l'exconseller ha explicat que ja ha comentat al secretari general del partit, Jordi Sànchez, que cal ser "generós". Fa menys d'un mes, però, i just un any després del trencament amb el PDECat, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, va descartar un acord global amb la formació que dirigeix Àngels Chacón per afrontar els comicis locals. Ara bé, no va rebutjar que s'arribi a enteses en localitats concretes. "Anirem cas per cas, municipi per municipi, i no preveiem no presentar-nos amb les nostres sigles", va dir Artadi. Una de les estratègies del partit és captar regidors i alcaldes del Partit Demòcrata que fa un any no van fer el pas a Junts, però que consideren que sí que el poden fer ara, un cop el PDECat ha quedat fora del Parlament, per afrontar les municipals. Chacón no es va mossegar la llengua i va acusar Junts de no voler arribar a cap tipus de pacte.

Sigui com sigui, Forn ha remarcat la "predisposició" d'alcaldes del PDECat per explorar una aliança amb JxCat, però no ha volgut valorar quina hauria de ser la fórmula final d'aquest acord. Aquest va ser el detonant de l'escissió, perquè els demòcrates defensaven presentar-se en coalició amb JxCat a les eleccions al Parlament, però la formació de Carles Puigdemont va deixar clar que només veia possible la integració dels seus dirigents a les seves files.

D'altra banda, Forn ha reiterat, com ja va fer aquest dimecres a l'UCE, la seva desconfiança amb la taula de diàleg amb l'Estat. Així, ha subratllat que desconfia de la negociació i que "s'equivoca qui cregui que el conflicte es pot resoldre en un despatx". "No hi estic en contra, però confio molt poc en els resultats, perquè l'experiència ho demostra", ha argumentat. Per aquest motiu, ha exigit fer "avaluacions continuades de la taula de diàleg per tenir alternatives abans del termini de dos anys", que ERC i la CUP van pactar en l'acord d'investidura de Pere Aragonès. "No podem eternitzar la negociació, necessitem resultats tangibles", ha afegit.

També ha opinat que és "molt complicat" tornar a l'escenari de tensió del 2017 entre Catalunya i l'Estat, després que el president del Govern apuntés en una entrevista a l'ACN aquest dimecres que podrien tornar situacions de "xoc" en un futur si Madrid no fa cap proposta per resoldre el conflicte durant la negociació. L'exconseller també ha manifestat que la reforma del model policial l'han d'abordar els experts en la matèria. En referència a les peticions de la CUP per limitar les funcions de la Brimo o l'Arro dels Mossos d'Esquadra, Forn ha advertit que el debat no es pot convertir en cap "joc polític".

stats