UCE de Prada
Política 18/08/2021

Forn alerta que la taula de diàleg pot “adormir” l’independentisme

L'exconseller diu que l'ambient entre els presos era més "fàcil" dins de la presó que no pas el que hi havia fora

3 min
Imatge de Joaquim Forn a la Universitat Catalana d'Estiu

Prada de ConflentL'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha alertat en una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent que la taula de diàleg pot "adormir" l'independentisme i ha remarcat que no tindria sentit asseure's a negociar amb l'estat espanyol "sense avaluar els fruits que dona". Tot i que s'ha mostrat favorable al diàleg, no ha amagat els seus recels. "La història ens avala a desconfiar. Obren la porta als indults perquè hi havia un dictamen del Consell d'Europa [...] i recordem que per l'aritmètica parlamentària de Madrid necessiten vots". En la mateixa línia, fa pocs dies l'exconseller Jordi Turull va augurar que la taula de diàleg no fructificaria i l'exconseller Josep Rull va dir que era "escèptic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I si no és el govern espanyol, altres institucions de l'Estat s'encarreguen de recordar-li –diu– que s'ha de "portar bé". Tot i que va ser indultat a finals de juny, aviat li van tornar a posar la por al cos. "El 31 de juliol em va arribar una carta que deia que ens citaven per uns recursos que havien presentat Arrimadas i els de Vox contra l'indult".

En tot cas, Forn ha subratllat que l'independentisme ha de ser persistent i que no sortirà de l'estat de letargia en què està ni aconseguirà els objectius que s'ha marcat "des dels despatxos". En aquest sentit, ha remarcat la importància de trobar la unitat. De fet, ha assegurat que ell mateix, ara que ja està més allunyat de la sala de màquines del partit, podria ajudar a refer llaços entre JxCat i ERC. "És en aquest paper en el que jo em trobaria còmode, el de teixir ponts", ha dit l'exconseller indultat, que ha recordat que està inhabilitat fins al 2030 i que està disposat a ajudar "des de fora". A més, ha criticat que es tardés tant a formar govern: "S'hauria d'haver anat molt més ràpid, els números són els que són i ens hem de posar d'acord d'una vegada".

Sobre les batusses entre els dos principals partits independentistes, també ha explicat que l'ambient entre els dirigents era més "fàcil" dins de la presó que no pas el que hi havia a fora, sobretot durant l'últim tram de la presidència de Quim Torra. "El dia que diu que la legislatura està acabada i no va enlloc és un cop dur". També ha assegurat que, mentre van estar a Lledoners –i a la resta de centres penitenciaris–, tots els presos van aprendre a relativitzar i a deixar de banda les baralles partidistes.

"Mañana podría ser un paredón"

Va ser precisament a Lledoners on es va sentir més ben tractat, tot i que a les presons espanyoles no va tenir tampoc gaires problemes. Ha recordat un cas concret en què un funcionari de Soto del Real que havia sigut militar li va assenyalar un mur i el va amenaçar: "Esto es una pared, pero mañana podría ser un paredón". L'estada a la presó es va fer més suportable gràcies a la lectura. Forn va rebre 45.000 cartes de suport, que recentment ha donat a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Per acabar, ha carregat contra els discursos "catastrofistes" d'alguns sectors de l'independentisme sobre la gestió que van fer els dirigents polítics els dies posteriors al referèndum de l'1 d'octubre del 2017. "A pilota passada tot es veu molt fàcil, però prendre aquestes decisions és molt complicat, i més en aquell clima", ha destacat Forn, que ha relativitzat la força que tenia l'independentisme el dia 3 d'octubre d'aquell mateix any. "Alguns sindicats van cridar a la vaga general amb la boca petita i arrossegats. No sé quants dies haurien aguantat". En canvi, ha reiterat que els Mossos van fer un paper "impecable" i ha defensat el retorn del major Josep Lluís Trapero al capdavant de la policia autonòmica: "Ha sigut una de les figures més perseguides i no s'entendria que no se'l restituís".

stats