CANVI DE CICLE
Política 22/07/2014

Homs apunta que Catalunya per ara compleix plenament 12 dels 34 criteris per entrar a la UE

ERC reclama al Govern que calendaritzi i difongui els passos que farà per preparar la transició cap a l'estat propi

Roger Tugas
2 min
Francesc Homs, en una imatge al Parlament / ACN

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assenyalat aquest dimarts al Parlament que Catalunya compleix per ara 12 dels 34 criteris de Copenhaguen, aquells que s'exigeixen als estats per entrar a formar part de la Unió Europea. Per contra, hi ha tres criteris que no els compliria i els 19 restants es complirien parcialment amb intensitats diferents. En concret, Catalunya ja estaria preparada per ser un estat de la UE pel que fa als aspectes relacionats amb contractació pública, competència, seguretat alimentària, pesca, estadístiques, política social i d'ocupació, empresa i indústria, política regional, ciència i recerca, educació i cultura, medi ambient i protecció dels consumidors. Tot i això, Homs ha assegurat que el Govern treballa per complir tots els requisits per estar preparats per si l'opció independentista triomfa a la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller ho ha explicat en la resposta a una interpel·lació del diputat d'ERC Pere Aragonès en què aquest li reclamava que l'executiu donés garanties a la ciutadania conforme es podrà implementar el resultat del 9-N. "Cal que els ciutadans tinguin la màxima informació de com es gestionarà la situació posterior", ha demanat el republicà, que ha avançat que en la moció que presentarà després de l'estiu reclamarà que el Govern calendaritzi i faci públic els passos per implementar les qüestions que recullen els informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), tant pel que fa a aquells que recullen aspectes previs a la consulta com els posteriors, en cas que guanyi el 'sí-sí', en especial pel que fa a la Hisenda pròpia i en els àmbits de seguretat, tecnologia i energia. Aragonès també proposarà que es faci difusió d'aquesta informació perquè la ciutadania voti amb tots els elements sobre la taula.

En aquest sentit, Homs ha assenyalat que la setmana vinent el CATN acabarà de lliurar els últims quatre informes i que el setembre es recolliran tots per fer-ne un llibre blanc del procés. "Ens estem preparant? La resposta és que sí", ha assegurat el conseller.

stats