ENTREVISTA
Política 21/11/2015

Francesc Homs: “Crec honestament que a Espanya li convé pactar la independència”

El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles pronostica que hi haurà acord entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura del president de la Generalitat

Antoni Bassas
3 min

BarcelonaFrancesc Homs (Vic, 1969) ha deixat aquesta setmana de ser conseller de la Presidència. La nova etapa de la seva carrera política és liderar la llista de Democràcia i Llibertat -formada per CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament- a les eleccions del 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Comencem per qüestions urgents. Com valora la decisió del govern espanyol d’intervenir encara més les finances catalanes?

És un acte més d’arrogància que acredita fins a quin punt s’estan carregant l’autonomia i fins a quin punt són incompetents.

Les farmàcies es queixen que les nòmines corren perill. ¿Estem davant d’una asfíxia premeditada?

Estem davant d’un procés premeditat. El govern espanyol fa politiqueria amb la gestió de la tresoreria.

Hi ha empreses que marxen de Catalunya. ¿Només ho fan per raons fiscals?

Si Catalunya disposés d’un estat independent podríem ser molt més competitius, com ho són països de la nostra dimensió. El problema de mida el té Espanya.

Després hi entrarem. Abans, ¿com valora que Mariano Rajoy no hagi trucat a Artur Mas per coordinar-se contra el terrorisme jihadista?

És una decisió molt negativa. Inaudita. Barrejar que no agradin unes idees [catalanes] amb la seguretat està molt a prop de la immoralitat. És una demostració de sectarisme.

Ahir la CUP va evitar vetar Mas com a president per primer cop.

El meu pronòstic és que acabarem posant-nos d’acord, i això és el que ens dóna força com a país. Sense que ningú deixi de ser el que és, perquè seria un error.

Un acord basat en què? Ja han pactat una declaració rupturista i de desobediència.

Hem pactat una resolució d’inici del procés per constituir Catalunya com un estat independent en forma de república, i això és el contrari de la desobediència.

Parlen de desobeir el TC.

És que nosaltres som aquí per obeir el poble de Catalunya.

Què més pot oferir JxSí a la CUP?

Ara hem d’implementar la declaració d’inici. Si no hi ha Govern, queda molt disminuïda.

¿Poden tirar enrere les 14 privatitzacions que els demanen?

És que no n’hi ha hagut. Hi ha processos de gestió de serveis públics amb uns models de prestació diferents. És un tema de llenguatge.

Dimarts deia que el 20-D s’obre un cicle de més diàleg amb l’Estat. No sóc capaç de veure’l.

Si la política espanyola està més fragmentada, tindrem més possibilitats de sortir-nos-en en aquesta negociació. Si el diàleg i el pacte no surten, haurem de fer el propi camí.

Per pactar què?

La independència, que és el mandat democràtic que tenim. Vull anar a Madrid a pactar la independència. Crec honestament que a Espanya li interessa això per raons econòmiques i democràtiques.

Quan diu “això” vol dir que anirà a negociar un referèndum pactat?

No, ja es va fer el 27-S. El resultat és suficient per iniciar el procés. Serem plenament independents quan tinguem la Constitució aprovada. Catalunya només té futur si es converteix en un estat independent.

Numèricament, hi ha 72 diputats independentistes. I políticament?

Tinc confiança que es veurà.

¿Intentant negociar amb Madrid ens està dient que seguim estavellant-nos contra una paret perquè el no de l’Estat fabrica independentistes?

No m’agrada mirar-me les coses així. Però per conquerir el reconeixement internacional és molt important i valuós mostrar que ho has intentat tot de manera fefaent.

¿És compatible defensar la seguretat jurídica i signar una declaració dient que no es reconeix el TC?

Quan apel·lo a la seguretat jurídica em circumscric a la legislació catalana. Sóc reticent a parlar de desobediència, nosaltres obeïm les lleis catalanes.

¿Això vol dir que el futur Govern obeirà la declaració suspesa?

Si tenim Govern, la tirarem endavant. Tenim la legitimitat per fer-ho.

Josep A. Duran i Lleida també defensa la negociació amb Madrid.

El que defensa el senyor Duran s’assembla com un ou a una castanya al que defenso jo. Jo treballo per la independència i ell per la dependència.

¿Vostè, doncs, no negociarà una disposició addicional per a Catalunya?

Vaig negociar l’Estatut. Ho vam fer de bona fe i ens van donar pel sac.

CDC pot sobreviure al cas Pujol?

La gran força que té Convergència és la seva gent. I a aquella gent que hagi pogut no fer bé les coses l’hem de tallar en sec. L’any que ve hi ha congrés i necessitem una formació que representi una part important de la societat catalana.

Amb quina oferta?

La llista del 20-D ja apunta maneres: hi ha socialdemòcrates, democristians, liberals. Ha de ser una oferta moderada en les formes i determinada en els objectius.

stats