Política 25/10/2019

I els Franco es van queixar: “Això és una dictadura!”

Els franquistes van cridar “Premsa espanyola manipuladora!”, imitant els arxienemics independentistes

Germán Aranda
2 min
Familiars de Franco exhibint una bandera feixista.

MadridDijous entre el Valle de los Caídos i el cementiri de Mingorrubio van passar moltes coses que, com els acudits del Joker, transiten en la frontera entre la comèdia i la tragèdia, i només el temps dirà de quin cantó cauen, si és que cauen. Es podia pensar que el sostre del surrealisme tragicòmic eren centenars de feixistes cridant “ Premsa espanyola manipuladora! ”, imitant els arxienemics independentistes, o “ ¡Tejero, Tejero! ” mentre arribava l’envellit colpista a les portes del cementiri de Mingorrubio, on el seu fill, Ramón Tejero, va oficiar la missa per la inhumació de Franco.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però encara quedaven detalls per conèixer, com que els familiars de Franco es van arribar a exclamar “Això és una dictadura!” per les mesures de seguretat i el control dins el cementiri de Mingorrubio, al Pardo, on Franco estava sent inhumat. El digital El Español explica que membres del govern havien retingut els familiars presents a la cripta del cementiri per tal de “revisar” els seus mòbils, ja que una de les normes de la cerimònia era que no es captessin imatges ni de l’exhumació al Valle de los Caídos ni de la inhumació a Mingorrubio. “Això és una dictadura. Una mica de dignitat. Però deixi’ns sortir. Després del que ens han fet...”, se sent dir a alguns familiars que no es poden identificar en el vídeo que van publicar ahir diversos mitjans espanyols. Després, un agent forceja amb l’autor de la gravació perquè s’aturi.

L’exhumació de Franco, dictador feixista que va ordenar desenes de milers d’assassinats d’opositors, va incomodar els seus nets des de l’inici. La Sexta explicava dijous que la neta preferida del dictador, María del Mar Martínez-Bordiu, Merry, havia mostrat una actitud provocadora davant la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, a la qual va llançar fins i tot una maledicció després d’assegurar un cop més que es tractava d’una “profanació”.

Van aconseguir, malgrat tot, que tot semblés una cerimònia d’estat. I un homenatge, si considerem que van mobilitzar centenars de persones que, com si vinguessin del passat, exaltaven Franco i portaven banderes preconstitucionals i amb el rostre del dictador. Fins i tot dos capellans groupies de Franco es van sumar a l’homenatge a les portes de Mingorrubio i li van dedicar una missa extraoficial, underground.

A la porta del Valle de los Caídos hi va anar menys gent, una desena, entre els quals dos fatxes que van protestar vestits de militars i amb pots de fum contra l’exhumació des d’un cingle pròxim a l’esplanada i van haver de ser rescatats amb hipotèrmia. Les sorpreses d’aquest xou van continuar ahir. Per exemple, quan la tertuliana de Sálvame María Patiño es va viralitzar al ser de les poques veus als mitjans espanyols que van criticar el “vergonyós” paper de la família, la “solemnitat” i les “concessions del govern” als Franco.

stats