Política 22/08/2018

El PSOE accepta anul·lar els judicis del franquisme per poder exhumar les restes del dictador

Segons ha assegurat a ‘El País’ Adriana Lastra, portaveu del PSOE, el govern de Pedro Sánchez està disposat a acceptar les condicions que posen ERC i el PDECAT per exhumar les restes mortals de Franco

Ara
2 min
ERC demana l'anul·lació del judici a Companys

BarcelonaEl govern de Pedro Sánchez ha fet de l’exhumació de les restes mortals del dictador feixista Francisco Franco un dels símbols de la seva arribada a la Moncloa. Però el PSOE només disposa de 84 escons al Congrés. Amb els grups de dretes contraris a aprovar el trasllat de les despulles mortals, els socialistes necessiten el vot afirmatiu de tots i cadascun dels grups que van donar suport a Sánchez en la moció de censura. Això inclou els independentistes catalans. Però dimarts Esquerra Republicana posava una condició: anul·lar tots els judicis franquistes que van acabar amb una condemna de mort.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reivindicació d’Esquerra no és nova. Aquest va ser justament el motiu que va fer que els republicans no votessin a favor de la llei de la memòria històrica impulsada pel govern Zapatero. Ara, novament, insisteixen que tot i que estan a favor de traslladar les restes del dictador, volen que el gest no es limiti al cos embalsamat de Franco i permeti restituir l’honor de les víctimes de la dictadura. Per això reclamen l’anul·lació de totes les condemnes a mort, és a dir, la declaració dels judicis que van acabar amb l’assassinat dels condemnats com a nuls, començant pel del president Lluís Companys, una històrica reivindicació d’ERC que sempre ha topat amb el mur del règim de la Transició.

Aquest dimecres, però, el PSOE ha mogut peça. En declaracions a ‘El País’ la portaveu dels socialistes s’ha mostrat disposada a assumir les reclamacions d’ERC i el PDECAT. Adriana Lastra assegurava al rotatiu que la sintonia amb els independentistes catalans és total amb aquest tema i es mostrava confiada que l’anul·lació dels judicis franquistes tirarà endavant.

stats