Política 19/10/2013

Un llibre diu que el govern franquista va "permetre" l'assassinat de Carrero Blanco per part d'ETA el 1973

Ho explica Manuel Cerdán al llibre 'Matar a Carrero Blanco: la conspiración'

Efe
2 min

MadridEl 1973 ETA va matar el president del govern espanyol Luis Carrero Blanco. La banda va executar el magnicidi, però la seva mort beneficiava a molts: els terroristes, el cercle de Franco, els EUA... És la tesi que sosté Manuel Cerdán en un llibre sobre la "mà negra" que va aplanar el terreny als autors i va impedir que s'investigués la veritat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una pàgina de la història d'Espanya escrita amb línies tortes, però que va permetre una Transició menys lenta que la que previsiblement hi hauria hagut amb l'almirall al capdavant del govern espanyol.

'Matar a Carrero Blanco: la conspiración' és el llibre, editat per Plaza&Janés, en què Cerdán, després de dos anys de feina, arriba a la conclusió que hi va haver una conspiració prèvia i posterior a l'assassinat, ocorregut fa quaranta anys.

"No dic que hi hagués un pacte segellat amb ETA per matar l'almirall, però sí que hi ha una responsabilitat per la inactivitat i inacció a l'hora de deixar fer a la banda", perquè tothom pensa: "D'això ens en beneficiarem tots".

En aquest "tots" Cerdán inclou els Estats Units, país per al qual Carrero, tal com es reflecteix als papers desclassificats de la CIA, era un personatge "ingrat", entre altres coses perquè estava en contra de la renovació de l'acord de les bases americanes a Espanya i del suport a aquest país en la crisi de l'Orient Mitjà.

Quan Franco nomena Carrero com a president del Govern, els Estats Units, segons els documents als quals ha accedit Cerdán, s'hi van oposar. Al cap d'uns mesos, amb Carrero ja mort i Carlos Arias Navarro a la presidència, Espanya i els EUA van signar l'acord bilateral de bases.

L'autor insisteix que l'Espanya del Parkinson, la malaltia de Franco que "es transmet en el dia a dia de la política", és un país en crisi, on "molts clans es mouen subterràniament perquè la figura de Carrero desaparegués".

I en aquest interès, Cerdán hi enquadra també l'extrema esquerra, que així es treu de sobre l'"ogre" i que, com demostra l'autor, va donar empara a Madrid als terroristes. "Sembla clar que ETA aconsegueix una infraestructura a la capital gràcies a gent connectada amb Moscou", explica l'autor.

"Alguna vegada se sabrà tota la veritat sobre la mort de Carrero Blanco? Crec que no", lamenta l'autor.

stats