Política 17/09/2016

Gimeno cessa la número dos d'Antifrau durant l'etapa de De Alfonso

El nou director de l’ens fulmina Maite Masià, que exercia de directora adjunta en l’anterior etapa

Gerard Pruna
3 min
Maite Masià, directora interina de l’Oficina Antifrau.

BarcelonaEn un intent de deixar enrere com més aviat millor l’etapa de Daniel de Alfonso al capdavant de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), el Parlament va abaixar la persiana al juliol amb un procés exprés -a proposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont- per situar Miguel Ángel Gimeno al capdavant de l’ens fiscalitzador. Ara, quan tot just comença el nou curs polític, l’expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha completat la renovació amb la destitució de la número dos d’Antifrau, Maite Masià, fortament discutida per l’oposició des del seu nomenament i amb un peu i mig fora de l’oficina des que al juny va esclatar l’escàndol de la gravació de la conversa entre De Alfonso i el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una breu resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) amb data del 8 de setembre oficialitzava ahir el final de la trajectòria de Maite Masià a Antifrau. Mà dreta de De Alfonso, el seu nomenament com a directora adjunta de l’ens va ser discutit des del principi pels partits de l’oposició, que qüestionaven -a més del seu passat com a militant de Convergència- que algú que havia de vetllar per la lluita contra la corrupció aparegués en les converses del cas ITV. La polèmica l’havia d’acompanyar fins a l’últim moment, quan ja amb De Alfonso destituït va aprofitar la seva condició de directora interina per cessar la cap del gabinet de direcció, Assumpció Riba, i tres directors de les divisions d’anàlisi, investigacions i prevenció.

Una compareixença tensa

Aquests quatre acomiadaments -avançats per l’ARA- van portar Masià a haver de comparèixer en comissió davant del Parlament en una sessió tensa en què, sense èxit, va intentar desmarcar-se de l’actuació de De Alfonso al·legant que no coneixia les seves reunions amb Fernández Díaz. “Estic totalment en desacord amb el que va fer aquest senyor”, va arribar a assegurar marcant distàncies amb l’home de qui havia sigut mà dreta durant l’últim any i mig. Tanmateix, les explicacions de Masià no van convèncer els partits de l’oposició, que van posar en dubte la seva idoneïtat per continuar treballant a la institució.

La nova direcció d’Antifrau ha recollit el prec. En una de les seves primeres decisions, el 8 de setembre Gimeno va comunicar a Masià la seva destitució, i ahir -una setmana després- la recollia el DOGC juntament amb unes paraules d’agraïment pels “serveis prestats i el seu compromís personal” amb l’ens. Amb aquesta decisió, Gimeno mostra la seva voluntat de tancar com més aviat millor l’etapa de De Alfonso, girar full i recuperar el prestigi d’una institució sacsejada per l’escàndol de les converses entre l’exdirector i el ministre de l’Interior en funcions en què conspiraven per buscar draps bruts contra els partits independentistes.

La gravació, difosa al juny, va coincidir amb la campanya de les eleccions espanyoles, va sacsejar la política catalana i va acabar costant el càrrec a De Alfonso, cessat després de protagonitzar una compareixença parlamentària desafiant i amb un to alliçonador en què es va espolsar qualsevol responsabilitat i va presentar-se com una víctima de l’escàndol. Una intervenció que només va convèncer el PP, l’únic grup de la cambra que va votar contra la seva destitució.

Ara, que aviat farà tres mesos des que va esclatar l’escàndol, Daniel de Alfonso ja ha tornat a exercir com a magistrat a l’Audiència de Barcelona. Mentrestant, la institució que dirigia es refà a poc a poc de les ferides provocades per la seva gestió.

stats