Política 29/06/2017

Girona debatrà declarar el rei Felip VI 'persona non grata'

ERC presenta la moció després que el monarca afirmés ahir que "fora de la llei només hi ha imposició i negació de la llibertat"

Ara
2 min
Girona debatrà declarar el rei Felip VI  persona non grata

BarcelonaEl grup municipal d'ERC-MES a l'Ajuntament de Girona presentarà una moció en el pròxim ple per declarar el rei Felip VI 'persona non grata' després que ahir digués en l'homenatge al 40è aniversari de les primeres eleccions democràtiques que "fora de la llei només hi ha arbitrarietat, imposició, inseguretat i, en últim extrem, la negació mateixa de la llibertat". La proposta s'emmarca en la visita que el monarca fa avui a la capital de la demarcació per lliurar els premis Fundació Princesa de Girona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del grup republicà, Maria Mercè Roca, ha explicat que aquestes paraules demostren que "la monarquia és obertament contrària als anhels de canvi" i al dret d'autodeterminació dels ciutadans. Segons la seva opinió, la institució ha anat perdent prestigi amb el pas dels anys per fets antidemocràtics com el de "condecorar un exministre franquista perseguit per la justícia internacional per crims contra la humanitat", en referència a Rodolfo Martín Villa.

Roca ha contraposat aquesta condecoració a l'aprovació que ha fet avui el Parlament d'una proposició de llei per anul·lar els consells de guerra sumaríssims del franquisme, entre els quals el judici contra l'expresident de la Generalitat Lluís Companys. La regidora s'ha mostrat convençuda que "una majoria de gironins se senten més pròxims a les accions del Parlament i se sentiran plenament representats" amb la iniciativa d'ERC de declarar el rei 'persona non grata' que té com a objectiu deixar clar que "el rei no és benvingut a Girona". Si Girona aprova la moció seran cinc els municipis que refusen la figura de Felip VI després que Arenys de Munt, Torelló, Premià de Mar i Breda ho fessin anteriorment.

Roca ha recordat que fa menys d'un any el consistori va aprovar una moció en la qual es manifestava que el títol Princesa de Girona no representava la ciutat i es condicionava la participació de l'Ajuntament als actes de la Fundació a un canvi de nom de l'entitat. "Novament la sociovergència ha incomplert la moció i participarà en els actes", ha lamentat Roca, que ha assegurat que la Fundació és una entitat privada que no té cap relació amb la institució monàrquica ni amb els valors que encarna. En aquest sentit, ha defensat que la moció sobre la Fundació no va en contra de l'entitat, "si no de la utilització que se'n fa com a eina de propaganda per a la monarquia espanyola".

stats