Illes Balears
Política 10/07/2023

Marga Prohens reorganitza el Govern Balear: elimina les conselleries d'Igualtat, Medi Ambient i Memòria Democràtica

La nova presidenta de les Illes Balears ha canviat tot l'organigrama i n'ha eliminat la cartera de Política lingüística

3 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, aquest dilluns

PalmaNo hi ha cap conselleria del Govern Balear de Marga Prohens que mantingui el nom ni les mateixes àrees de gestió que l'executiu de Francina Armengol. La líder del PP ha fet una reorganització total de l'organigrama i n'ha reduït el nombre de carteres (es passa d'11 a 10) i d'alts càrrecs, perquè ha agrupat algunes direccions generals. Amb aquests canvis Prohens assegura que el Govern Balear s'estalviarà un milió d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, amb la nova organització desapareixen les conselleries d'Igualtat, Medi Ambient i Transició Energètica. La primera, que ja estava agrupada amb Presidència i Funció Pública durant la passada legislatura, previsiblement passarà a ser una direcció general de la cartera de Serveis Socials i Famílies, encapçalada per Catalina Cirer. El concepte "família" ha estat molt present en els discursos de Prohens i Vox l'ha reivindicat a fons.

Les competències de Medi Ambient es reparteixen entre distintes carteres: Medi Natural –que integrada amb Agricultura i Pesca–, Territori –dins d'Habitatge i Mobilitat– i la Conselleria de la Mar i Cicle de l'Aigua. "La voluntat és que sigui més àgil, no un coll de botella, que era una de les grans queixes que vam recollir per la lentitud i burocratització", ha deixat anar Prohens.

Pel que fa a Transició Energètica, que era una de les àrees de Juan Pedro Yllanes (Podem), juntament amb Sectors Productius i Memòria Democràtica, ara estarà dins Energia, del conseller Álex Sáenz de San Pedro. Memòria Democràtica desapareix com a cartera pròpia i ni tan sols se sap si estarà en algun departament.

Fons Europeus formarà part a partir d'ara de la vicepresidència econòmica d'Antoni Costa. En el govern d'Armengol, s'havia creat una àrea només per a la gestió dels fons, que estava amb Cultura i Universitat. També hi ha una altra absència: Formació Professional. Era una de les dues branques de la conselleria de Martí March, juntament amb Educació, però ara estarà més diluïda. Es farà, a més, una conselleria exclusivament educativa, ja que Antoni Vera gestionarà també l'àmbit universitari.

Política lingüística desapareix de l'organigrama

El decret de competències i estructura del nou Govern publicat aquest dilluns al Butlletí Oficial de les Illes Balears també certifica la desaparició de la cartera de Política Lingüística de l'organigrama, que en l'anterior executiu va tenir, primer, una secretaria autonòmica i després una direcció general. A banda de suprimir-se la direcció general, tampoc no es fa referència a la normalització del català ni a la promoció i defensa dels drets lingüístics. Fins i tot sota el govern de José Ramón Bauzá la direcció general de Cultura sí que feia referència a aquests dos elements. "Presidenta, rectificau. ¿Sereu el primer Govern que no assumeixi les funcions de normalitzar i promoure el català?", ha retret el coordinador i portaveu parlamentari de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, a través de les xarxes socials.

La Conselleria de la Mar

Aquest dilluns, amb la firma del decret de nomenaments, s'ha fet realitat una de les grans promeses de Prohens al llarg de la campanya: s'ha creat la Conselleria de la Mar, que també assumirà les competències sobre aigua, tot i que paradoxalment Pesca formarà part d'Agricultura i no estarà en aquesta cartera. El seu responsable, el conseller Juanma Lafuente, tindrà les competències del sector nàutic, costes, el litoral i la gestió dels ports. "És un repte, perquè la pròxima legislatura ha de ser la de l'aigua", ha expressat Prohens.

L'altra gran promesa va ser la d'ajuntar Turisme amb Cultura i Esports, per fer d'aquests sectors dos pols d'atracció turística. Cal remarcar, però, que gran part de les competències estan transferides als consells insulars, llevat de, per exemple, la promoció cultural exterior.

stats