Primera topada al Govern per l’assistència a un acte amb el rei

Aragonès l'havia delegat en Puigneró però el vicepresident decideix no anar-hi

4 min
El vicepresident Puigneró, el president Aragonès i la consellera Vilagrà aquest dimecres.

BarcelonaLa primera topada entre ERC i JxCat des que el nou Govern va prendre possessió ha trigat vint dies a esclatar. El detonant ha sigut una visita del rei. En concret, sobre a quin representant de l’executiu correspon la responsabilitat d’anar a l’acte del Cercle d’Economia d’aquest dimecres a Barcelona en què també hi anirà el rei Felip VI. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que l’encarregat d’anar-hi seria el vicepresident, Jordi Puigneró, que en un primer moment també ha confirmat que hi aniria, però finalment se n’ha desdit. Com ja és habitual en aquests casos, després hi ha hagut les versions contraposades dels dos socis de la Generalitat sobre com han anat les coses. Sigui com sigui, l'acte del monarca no es quedarà sense representació de l'executiu català. Hi anirà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió sobre si calia anar o no a un acte on també hi serà el rei no era fàcil de prendre. Les relacions entre la Generalitat i la casa reial són complexes des que el 3 d’octubre del 2017, quan només havien passat dos dies de les càrregues de l’1-O, Felip VI va pronunciar el seu famós discurs tancant files amb l’actuació policial i carregant contra el projecte independentista. Uns mesos després, el Govern de Torra va decidir que, arran d'aquella intervenció del monarca, no convidaria més la casa reial als seus actes ni aniria als que promogués la Corona. A la pràctica, tot va derivar en el fet que en els últims tres anys el Govern sempre ha intentat evitar al màxim coincidir en actes amb el monarca, fossin o no organitzats per la Zarzuela. L’últim exemple, un acte de Seat el març d’aquest any –quan Aragonès era vicepresident en funcions– on no va anar cap conseller.

Amb aquests tres anys de controvèrsia, avui dimarts al migdia s’ha celebrat la roda de premsa del Govern, en què la portaveu ha comunicat que el president Aragonès aniria a la sessió inaugural de les jornades econòmiques del Cercle d’Economia –a les 15.30 hores– i a una recepció posterior, però no es quedaria al sopar de després –a les 20 hores–, que és l’acte on hi haurà el rei. Però ha afegit que al sopar sí que hi aniria el vicepresident, Jordi Puigneró. Així, el Govern considerava que les jornades del Cercle en conjunt són un "espai important per al país" i que la presència de l’executiu no la podia "condicionar" que hi fos el monarca. Uns minuts més tard, fonts de Vicepresidència confirmaven que Puigneró hi aniria. "El Govern no deixarà de representar la Generalitat en actes a Catalunya de tercers on assisteixi el monarca espanyol", han argumentat. A més, han defensat la importància de ser a la trobada atesa l’assistència d’empresaris i del president de Corea del Sud, Moon Jae-in. Tema tancat.

El gir de guió

Però tres hores més tard de la roda de premsa i de la confirmació de Vicepresidència hi ha hagut el gir de guió. També des de Vicepresidència s’anunciava que Puigneró finalment no aniria al sopar i mantindria l’agenda que tenia originalment, que passava per assistir a la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica com "tenia previst i compromès". A més, asseguraven que en cap moment havien tancat formalment que Aragonès delegaria la seva presència al sopar en Puigneró. La primera topada entre socis estava servida.

Reunió del consell executiu aquest dimarts.

Fonts d’ERC al Govern asseguren que la delegació d’Aragonès a Puigneró estava "tancadíssima" des de dilluns a la nit i la prova, recorden, és que Vicepresidència hi havia confirmat en un primer moment l'assistència. A més, les mateixes fonts asseguren que Plaja ha comunicat als periodistes el que s’havia pactat prèviament amb l’equip de Puigneró. En definitiva, els republicans consideren que el vicepresident ha cedit als sectors sobiranistes més abrandats que li han retret, via xarxes socials, la decisió d'anar al sopar amb el monarca.

Aquestes noves discrepàncies entre socis han servit a l'oposició de nova matèria primera per criticar els problemes de cohesió històrics entre els dos partits. Per exemple, el líder dels socialistes al Parlament, Salvador Illa, ha lamentat que la Generalitat posi tants problemes per anar a un "sopar d'estat" en què hi haurà les màximes representacions institucionals de Corea del Sud i Espanya. Si els xocs entre ERC i JxCat es poguessin mesurar com els terratrèmols es mesuren amb l'escala Richter, en tot cas, el d'aquest dimarts seria de magnitud baixa. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha intentat treure ferro a la polèmica rebaixant l'assumpte al fet que Puigneró no seria aquest dimecres al sopar amb el rei per una "qüestió d'agenda". Finalment, serà precisament ella l'encarregada de representar el Govern en aquest acte.

Trobada amb Puigdemont

A part de la jornades del Cercle d'Economia, Aragonès també té una altra cita en vermell a l'agenda aquesta setmana. Divendres viatjarà a Bèlgica per reunir-se amb l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont. Serà la primera trobada des que el republicà va prendre possessió del càrrec i ha de servir per analitzar plegats els reptes de la legislatura. Un Aragonès que aquest dimarts ha constatat que no tindrà una legislatura plàcida al Parlament. S'ha reunit per separat amb representants de la CUP, el PSC i els comuns. Tothom li estén la mà al Govern però ningú li garanteix vots. Ni tan sols els cupaires, els socis principals, que han advertit al president que hi han "gestos" que no els agraden. Per començar, el d'anar a actes amb el rei.

El president Aragonès i el líder parlamentari del PSC, Salvador Illa, s'han reunit aquest dimarts.
stats