El govern espanyol també explora el suport del PP per salvar els decrets

Feijóo només s'obre a una abstenció amb les mesures anticrisi si s'accepten les seves peticions

2 min
Félix Bolaños i Cuca Gamarra en la reunió de dimecres.

MadridDavant l'amenaça de Junts i de Podem de tombar els decrets del govern espanyol en la votació del Congrés de dimecres, l'executiu de coalició explora la possibilitat de salvar-los amb el PP. Tant el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, per part del PSOE, com la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, han trucat als populars per abordar la qüestió. Ara bé, el PP es manté en el no i fonts del partit denuncien que l'executiu de Pedro Sánchez els contacta "per demanar, no per oferir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El seu líder, Alberto Núñez Feijóo, ha advertit aquest dilluns al matí en un esmorzar informatiu d'Europa Press que els populars "no arreglaran els problemes del desgovern". Feijóo només s'ha obert a una abstenció en un dels tres decrets, l'anticrisi, si el govern espanyol accepta una sèrie de propostes, l'aplicació de les quals fa mesos que reclama: una rebaixa de l'IRPF a persones amb ingressos inferiors a 40.000 euros anuals, una rebaixa de l'IVA de la carn, peix i conserves, així com reconsiderar la decisió de tornar a apujar l'IVA de la llum i el gas.

Fonts dels socialistes no han tancat la porta a estudiar-ho, si bé públicament el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha qüestionat els plantejaments dels populars. Ara bé, també ha afegit que hi parlaran "fins a l'últim minut", igual que fan amb la resta de grups. "Ens recolzarem en qui faci falta", asseguren des de la direcció dels socialistes, que dirigint-se tant a Junts i Podem com al PP demanen "responsabilitat" i "amplitud de mires".

Fonts de l'equip de Díaz emmarquen els contactes amb els populars en un "exercici normal de responsabilitat per parlar de qüestions de rellevància, com són els decrets", i afegeixen que també mantenen converses amb els de Puigdemont i la formació lila. Des del PP concreten que l'interlocutor de la líder de Sumar ha estat el portaveu estatal del partit, Borja Sémper.

Bolaños, per la seva banda, ha fet diverses trucades a la secretària general dels populars, Cuca Gamarra. Una, diumenge a la tarda, i una altra aquest dilluns. Des del PP insisteixen que el partit "no socorrerà Pedro Sánchez en cas que els seus socis li fallin" i critiquen "l'interès sobtat" del govern espanyol. Fonts dels populars adverteixen que, "si no és per adquirir el compromís" amb les seves peticions en el decret anticrisi, l'executiu espanyol "pot estalviar-se noves trucades per sol·licitar el seu suport".

stats