Exaltació del feixisme

La Fiscalia investiga un possible delicte d'odi en una manifestació neonazi a Madrid

Diumenge unes 200 persones van mobilitzar-se a la capital espanyola amb proclames antisemites en homenatge a la División Azul

2 min
Desenes de persones en una manifestació neonazi, dissabte a Madrid

MadridLa Fiscalia ha obert diligències per investigar si es va produir un delicte d'odi en la manifestació neonazi que va tenir lloc aquest dissabte a Madrid en homenatge a la División Azul. Després que el govern de la Comunitat de Madrid i la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya hagin posat els fets en coneixement del ministeri públic, la secció de ciberodi de la Fiscalia Provincial de Madrid ha obert una investigació d'ofici pels comentaris antisemites que es van sentir al llarg de l'acte. L'organisme practicarà proves destinades a "determinar, esclarir i concretar els presumptes fets delictius" de les paraules que es van pronunciar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les intervencions que es van produir, avançades en un vídeo pel mitjà digital lamarea.com, la portaveu del col·lectiu Isabel Peralta, va afirmar: "És la nostra obligació lluitar per una Espanya i per una Europa ara dèbil i liquidada per l'enemic, que sempre és el mateix amb diferents màscares: el jueu, perquè res és més cert que aquesta afirmació". "El jueu és el culpable i la División Azul va lluitar per alliberar Europa del comunisme, que és una intervenció jueva destinada a enfrontar els obrers", va afegir. Des del seu perfil de Twitter, ha reiterat els seus postulats feixistes responent a una piulada de Podem en la qual es comparava el seu discurs amb un del diputat de Vox Javier Ortega Smith: "Les diferències? Ells són sionistes, capitalistes, demòcrates i constitucionals. Nosaltres no".

La Fiscalia ja ha demanat a la Brigada Provincial d'Informació de la Policia Nacional que informi dels lemes, pancartes, ressenyes de consignes, banderes exhibides, incidències, assistència de grups violents o altercats transcorreguts durant l'acte, així com de "qualsevol altra actuació que pugui ser constitutiva de delicte". A través d'una nota de premsa, el conseller d'Interior, Justícia i Víctimes del govern madrileny, Enrique López, ha expressat la seva "màxima condemna als fets" i la comunitat jueva ha denunciat les "greus acusacions" que es van produir al llarg de la mobilització. Tant l'executiu com el col·lectiu demanen al ministeri públic que investigui la presumpta comissió d'un delicte d'odi.

Manifestació autoritzada

Desenes de persones van manifestar-se aquest dissabte fins al cementiri de l'Almudena amb motiu del 78è aniversari de Krasny Bor, la batalla de la Segona Guerra Mundial que es va produir durant el setge de Leningrad i en què van participar voluntaris espanyols a les ordres de Hitler. Es tracta d'una marxa que fa anys que se celebra i, de fet, associacions i col·lectius veïnals del districte de Ciudad Lineal havien exigit que no es permetés la "desfilada que des del 2007 organitzen grups neonazis a Madrid en homenatge a la División Azul i els caiguts per Europa". Però la Delegació del govern espanyol la va autoritzar perquè, segons els organitzadors, no superarien els 200 assistents.

La mobilització la va convocar Juventud Patriota, una organització neonazi madrilenya, i la van secundar partits ultradretans com España 2000 i La Falange. Un altre dels oradors va ser Ignacio Menéndez, advocat d'un dels autors dels assassinats dels advocats d'Atocha del 1977 recentment excarcerat, Carlos García Juliá. "Cal que incompliu el toc de queda, que us reuniu amb els vostres familiars i amics, que sigueu més de sis com ho som avui aquí i que us abraceu, canteu i viviu alegres. Perquè el feixisme és alegria", va proclamar.

stats