Política 15/06/2021

El Govern rebutja convocar la cimera de partits catalans abans de la taula de diàleg amb l'Estat

Aragonès viatjarà divendres a Bèlgica per reunir-se amb Puigdemont

2 min
Aragonès conversant amb Illa, al costat de Vilagrà i Romero

Com era de preveure no hi haurà cimera de partits catalans abans de la taula de diàleg amb l'Estat. El Govern ha traslladat al PSC i als comuns la seva negativa a convocar aquesta trobada abans de reprendre la negociació amb el govern espanyol, tal com li han reclamat aquest dimarts al vespre en la ronda de contactes del president Pere Aragonès amb tots els partits, excepte amb Vox, que es tancarà dimecres. La consellera de la Vicepresidència, Laura Vilagrà, ha informat que volen "centrar tots els esforços" en la taula de diàleg amb l’Estat perquè "la prioritat del Govern és abordar l’autodeterminació, l’amnistia i el final de la repressió".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSC, Salvador Illa, ha advertit a Aragonès que el diàleg amb l'Estat serà "coix" si no convoca abans la taula de partits a Catalunya com ja va fer durant el debat d'investidura. "No el volem coix, volem el diàleg sencer", ha exposat el cap de files dels socialistes, que ha emplaçat el president de la Generalitat a posar en marxa "una metodologia de diàleg per constatar diferències, però també per dibuixar punts de consens".

La presidenta d'En Comú Podem, Jèssica Albiach, també ha instat Aragonès a convocar la taula de partits com a pas previ a la taula de diàleg "per tractar de forma específica el que es traslladarà des de la part catalana". Entre els acords que proposen els comuns hi ha "el reconeixement de la realitat catalana", "la millora de l'autogovern i creixement de marc competencial", "un nou model de finançament" i "un acord fruit de la taula de diàleg que passi per les urnes". Albiach ha situat els comuns com els seus "únics socis viables" per al diàleg: "Som els que estàvem, els que estem i els que sempre estarem a la via del diàleg", ha reblat. La màxima dirigent dels comuns al Parlament ha considerat que els indults obriran "un temps d'esperança" i ha deixat clar a Aragonès que "si la seva intenció és transitar per la via del diàleg" els comuns estaran al seu costat. Tant PSC com els comuns estaran representats en la taula de diàleg del costat espanyol, dins del PSOE i Unides Podem.

Un cop finalitzi aquesta ronda de reunions amb les formacions parlamentàries, Aragonès viatjarà divendres a Bèlgica per reunir-se amb l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont. Serà la primera trobada presencial entre tots dos des que el republicà va prendre possessió del càrrec i ha de servir per analitzar plegats els reptes de la legislatura. Un Aragonès que aquest dimarts ha constatat que no tindrà una legislatura plàcida al Parlament. Tothom li estén la mà al Govern però ningú li garanteix vots. Els comuns ja han instat aquest dimarts Aragonès a tirar endavant els pressupostos amb Junts i la CUP després de l'acord d'investidura assolit amb aquests dos partits. Però els cupaires, els socis principals, també han advertit al president que hi ha "gestos" que no els hi agraden, en referència a la presència de la Brimo als desallotjaments o del Govern en actes on hi hagi el rei.

stats