Mobilitat
Política Govern 06/05/2023

Aragonès proposa una aliança entre institucions per exigir el traspàs de Rodalies

El president insta l'Ajuntament de Barcelona i la resta de ciutats de l'àrea metropolitana a sumar-se a la petició

ARA
3 min
Usuaris a l'estació de Rodalies de Gavà aquest dimecres

BarcelonaL'enèsima avaria a Rodalies, que ara afecta el sistema de senyalització dels trens a Gavà i que trigarà encara setmanes a resoldre's, ha tornat a posar sobre la taula les deficiències de la xarxa ferroviària estatal a Catalunya. Davant d'aquest escenari, el president, Pere Aragonès, mou fitxa i proposa "una aliança de país" entre institucions per exigir a l’Estat les inversions que Rodalies necessita per posar-se al dia i el traspàs del servei amb les corresponents inversions. En un article al diari ARA, el cap de l'executiu detalla que l'aliança hauria de comptar amb el món municipal, especialment Barcelona i totes les ciutats de la seva àrea metropolitana, els agents socioeconòmics i la societat civil. "És una necessitat de país de caràcter prioritari i urgent", afirma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la voluntat que aquesta demanda no interfereixi en les eleccions municipals, Aragonès suggereix deixar passar els comicis per recuperar aquest objectiu comú i defensar les inversions i el traspàs de Rodalies "amb tota la decisió i amb una sola veu". El president, que recorda que en altres ocasions ja s'ha aconseguit arribar a un consens, insta a "persistir" en aquesta reivindicació fins a aconseguir-ho. "La situació és insostenible i exigeix l'assumpció de responsabilitats, l'activació immediata de solucions, l'execució urgent de les inversions i encarar seriosament la negociació per al traspàs sense demora! Renfe i Adif, i per tant el govern espanyol, han de deixar de buscar excuses", escriu Aragonès en l'article. A tall d'exemple, el cap de l'executiu detalla que en els quatre primers mesos de l'any només hi ha hagut 22 dies sense incidències tècniques a la xarxa.

El president es mostra molt crític amb la gestió del servei de Rodalies per part del govern espanyol per la manca d'inversions i denuncia que durant dècades "no s’han cuidat les infraestructures instal·lades, i s’han deixat deteriorar de forma sistemàtica". De fet, la Generalitat ha desmentit aquesta setmana Adif en relació amb l'avaria de Gavà i ha assegurat que no hi va caure cap llamp, com s'escudava el govern espanyol. En aquest sentit, Aragonès lamenta que els catalans pateixin des de fa anys la "deixadesa" dels diferents ministres de Foment i critica que cap d'ells hagi complert amb les inversions ni inaugurat cap nova via.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha celebrat la proposta d'Aragonès, però ha ressaltat que la seva formació ja la va posar sobre la taula al ple del Parlament. "Més val tard que mai. El president es fa seva la proposta que Junts vam anunciar dijous d’un gran acord de país per Rodalies. Consens que ja teníem el 2016 i que algú no ha volgut aprofitar. Des de 2019 hi ha prou força parlamentària a Madrid per fer-ho possible", ha incidit.

Carta a la ministra de Transports

Paral·lelament, Aragonès ha enviat una carta a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per queixar-se de la “inacceptable” reacció del govern espanyol a l’avaria de la R2 Sud i ha tornat a demanar el traspàs del servei. “Ningú assumeix la responsabilitat i les respostes que s’ofereixen es limiten a excuses poc convincents i que en cap cas resolen el problema estructural que patim”, ha indicat Aragonès en la missiva, que ha avançat l’ACN. El president reclama “solucions immediates” i “compromisos polítics” per revertir el servei “deficient” de Renfe a Catalunya, i anuncia que aquest dilluns visitarà l’estació de Gavà per conèixer de primera mà la incidència i la previsió de restitució del servei amb plenitud.

stats