06/05/2023

Aliança de país pel traspàs de Rodalies

3 min
Una pel·licula de trens

Gairebé 300.000 ciutadans i ciutadanes de Catalunya fan servir el servei de Rodalies per als seus desplaçaments quotidians. Per anar a treballar o a estudiar. Per anar al metge o a tenir cura d’un familiar. O per al que sigui. Es tracta d’un mitjà de transport essencial en el dia a dia de bona part de la ciutadania del país que, lluny de fer-los la vida més fàcil, converteix cada desplaçament en un calvari.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El servei no és fiable. És del tot deficient. En els quatre primers mesos de l’any només hi ha hagut vint-i-dos dies sense incidències tècniques a la xarxa del servei de Rodalies de Catalunya. Només vint-i-dos dies de quatre mesos! El caos no comença amb l’incendi de l’estació de Gavà, sinó que aquesta és la normalitat quotidiana que malauradament pateixen cada dia milers de ciutadans i ciutadanes. Un servei vergonyós que fa perdre qualitat de vida a la ciutadania; que resta competitivitat a la nostra economia, i que no afavoreix el foment del transport públic i sostenible, del tot determinant per combatre el canvi climàtic.

L’origen del problema és sabut. Durant dècades l’Estat ha abandonat la xarxa de Rodalies de Catalunya. I sense inversions el servei col·lapsa. No és que no es construeixin noves línies per fer arribar el servei arreu, connectar millor el país i oferir noves oportunitats a la ciutadania –que és del tot imprescindible–; és que, a sobre, durant dècades no s’han cuidat les infraestructures instal·lades, i s’han deixat deteriorar de forma sistemàtica.

La ciutadania fa anys que pateix les conseqüències d’una deixadesa que respon a una decisió política assumida per tots i cadascun dels titulars del ministeri de Foment, sigui quin sigui el color del seu carnet de partit. No n’hi ha cap que hagi complert amb les inversions ni cap que hagi inaugurat cap nova via. Cap d’ells no ha complert amb les promeses ni ha aportat solucions

Els usuaris i usuàries del servei de Rodalies estan cansats de sentir-se menystinguts i maltractats. Estan enfadats. Estan farts que mai ningú assumeixi la responsabilitat del mal funcionament sistèmic de Rodalies. Estan farts de disculpes que sonen a excuses. Volen solucions. Necessiten solucions. I les necessiten de forma immediata.

Des del govern de la Generalitat i des del conjunt de la societat catalana fa temps que s’exigeix el compliment de les inversions i el traspàs del servei amb el finançament corresponent. En tenim experiència acreditada, amb una xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat eficient i que ofereix un molt bon servei a la ciutadania. I el nostre objectiu no és altre que tots els ciutadans i ciutadanes del país puguin gaudir d’un servei com aquest. Puguin gaudir de la qualitat del servei de tren que es mereixen, per viatjar de forma quotidiana sense sobresalts ni entrebancs.

Fer que Rodalies funcioni és un objectiu realment transformador. És una necessitat de país de caràcter prioritari i urgent. Perquè se’n ressent l’economia. Perquè el transport públic de qualitat és determinant si volem reduir l’ús de transport privat. I perquè fer més fàcil la mobilitat dels usuaris del servei de Rodalies, que l’any passat van fer 108 milions de trajectes, té un impacte molt positiu sobre la vida quotidiana de la ciutadania.

Per això cal articular una aliança de país, com hem fet en altres moments de la història. Una aliança de les institucions, del món municipal –comptant especialment amb Barcelona i totes les ciutats de la seva àrea metropolitana–, dels agents socioeconòmics i de la societat civil organitzada per exigir a l’Estat les inversions que el servei de Rodalies necessita per posar-se al dia i el traspàs del servei amb les corresponents inversions per oferir al conjunt de la ciutadania del país el servei de trens que es mereix. 

Malgrat que no hauria de ser així, deixem passar les eleccions municipals si això ha de facilitar el consens. Però a partir del 29 de maig, i davant del caos actual, cal recuperar aquest objectiu comú i defensar les inversions i el traspàs de Rodalies amb tota la decisió i amb una sola veu. Ho hem fet en el passat i cal persistir, persistir i persistir en aquesta reivindicació fins a aconseguir-ho. No podem esperar eternament. La situació és insostenible i exigeix l'assumpció de responsabilitats, l'activació immediata de solucions, l'execució urgent de les inversions i encarar seriosament la negociació per al traspàs sense demora! Renfe i Adif, i per tant el govern espanyol, han de deixar de buscar excuses. La ciutadania de Catalunya es mereix el millor servei de Rodalies.

Des del govern de la Generalitat treballarem per articular aquesta aliança amb tota voluntat de sumar i de construir consensos. Perquè és així com el país avança. Sumant i oferint solucions per fer més fàcil la vida de la ciutadania. 

Pere Aragonès és president de la Generalitat
stats