Política Govern 02/08/2022

El Govern està en risc de trencament pel cas Borràs?

Aragonès dona per fet que Junts no deixarà l'executiu i confia fins i tot en esgotar la legislatura

2 min
El vicepresident Jordi Puigneró, el president Pere Aragonès i la consellera Laura Vilagrà dirigint-se a la reunió del consell executiu.

BarcelonaAl marge de la negociació amb l'Estat, l'altra carpeta espinosa que té cada dia sobre la taula el president Pere Aragonès són les relacions amb els seus socis de Govern, Junts. La suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament ha afegit una mica més de tensió a l'executiu, però en la seva compareixença d'aquest dimarts el president s'ha mostrat convençut no només que l'estabilitat del seu gabinet no està en risc, sinó que podrà esgotar la legislatura fins al 2025. "No preveig una altra cosa. [...] Hem de deixar de banda les batalletes", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per intentar predicar amb l'exemple, ha evitat entrar en qualsevol polèmica o retret contra els socis d'ERC a la Generalitat. De fet, ell mateix ha explicat que les últimes setmanes s'ha reunit un per un amb tots els consellers per abordar els temes de cada departament. Una manera d'estar al dia de totes les problemàtiques de l'executiu, però també de greixar les relacions amb els consellers de Junts, a qui ha agraït "la tasca i el compromís". També ha assegurat que ningú d'aquesta formació, ni al Govern ni al partit, li ha plantejat la possibilitat de trencar.

Malgrat aquest discurs, no tot és tan senzill. Es podria dir que el cas Borràs ha entrat ara en fase d'un armistici –més aviat precari–, però al setembre tothom dona per fet que reviscolarà. Serà llavors quan Junts, partit que presideix Borràs, té previst presentar una auditoria pròpia sobre com ha funcionat fins ara el pacte de govern, i també quan els sectors del partit més partidaris de trencar intensificaran la batalla per consultar a la militància si cal sortir de l'executiu.

Al Palau de la Generalitat confien que Junts no trencarà perquè l'ànima més institucional del partit no es voldrà veure fora del Govern pocs mesos abans d'unes eleccions municipals. Ara bé, més enllà dels comicis locals, que són precisament a l'equador de la legislatura catalana, ja ningú s'atreveix a fer pronòstics, sobretot perquè segurament ja hauran aparegut nous motius de controvèrsia.

Examen al Parlament

L'estabilitat de l'executiu tindrà el primer examen seriós a finals de setembre al Parlament, que és quan es farà el debat de política general. Aquest ple és un bon termòmetre per veure l'estat de la qüestió perquè hi ha moltes votacions en joc i permet mesurar la magnitud de la cohesió del Govern o, en aquest cas, de la fractura. A més, l'oposició no acostuma a perdre l'oportunitat de posar a prova la sintonia dels dos socis de la Generalitat portant a votació temes que els tensen –el diàleg, l'aeroport, etc.–. I de qüestions que els divideixen, mai en falten.

stats