Política 22/06/2016

Qui va gravar la conversa entre De Alfonso i Fernández Díaz?

Un micròfon amagat o un telèfon mòbil 'hackejat' podrien ser l'origen de la filtració

Ara
2 min

BarcelonaUn gerro de flors al centre de la taula va ser l'amagatall perfecte per al micròfon que va enregistrar la famosa conversa del restaurant La Camarga entre la presidenta del Partit Popular Català, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola Victoria Álvarez, que va sortir a la llum el febrer del 2013.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment no se sap si a la reunió que van mantenir l'any 2014 el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, hi havia algun gerro on amagar-hi una gravadora. Un micròfon ocult en algun lloc de la sala hauria permès enregistrar la conversa sense que ells se n'adonessin, però hi ha altres mètodes que s'haurien pogut utilitzar per gravar les seves paraules.

Per exemple, no es pot descartar que el telèfon mòbil d'algun dels dos hagués estat intervingut sense que ells ho sabessin per tal que el micròfon s'activés, captés el so i l'enviés a un altre dispositiu. Segons l'expert en tecnologia de l'ARA, Albert Cuesta, és una via factible. "Infectar un telèfon és fàcil. És tan senzill com posar un programa dins del telèfon que activi el micròfon", explica.

Per fer-ho hi hauria dues maneres: o bé manipular físicament el telèfon per instal·lar-hi el programa maliciós o bé fer-ho de forma remota. "Et descarregues alguna cosa que, a més de fer el que diu que fa, t'infecta el telèfon", assenyala Cuesta. Segons ell, es tracta d'una tecnologia molt semblant a la que s'utilitzaria per punxar il·legalment una trucada telefònica, però amb la diferència que en aquest cas el telèfon no estaria funcionant com a tal.

Aquesta possibilitat encaixaria amb el que va apuntar De Alfonso aquest dimarts al vespre en declaracions al programa 'No ho sé' de RAC1, on va explicar que potser se li havia "monitoritzat" el telèfon mòbil, cosa que ja li havia passat "altres vegades".

Lògicament, també podria ser que hagués estat un dels dos implicats en la trobada el que hagués gravat la conversa, amb coneixement o no de l'altre interlocutor. De Alfonso, però, ha negat rotundament que fos ell el responsable de l'enregistrament. En declaracions a l'ARA, el director de l'Oficina Antifrau ha assegurat que si sabés que ho va gravar el seu interlocutor "demà mateix li presentaria una querella", ja que és "un delicte".

De moment, la incògnita continua oberta.

stats