Política 29/09/2016

Iceta (PSC) a Puigdemont: "Vostè no té ni legitimitat ni força per imposar una via unilateral"

El president del grup socialista rebutja un full de ruta que representa un 48% de catalans i avisa el President que "no es pot pretendre acordar un referèndum a partir d'un ultimàtum"

Marc Toro
3 min

BarcelonaEl president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, ha oficialitzat aquest dijous el 'no' dels socialistes a la qüestió de confiança de Puigdemont i a la seva proposta per culminar el procés, que el líder socialista ha resumit com "un referèndum acordat o referèndum organitzat per Junqueras i Romeva". "Vostè no té ni legitimitat ni força per imposar una via unilateral. Ni tampoc per situar institucions catalanes fora de la llei", ha dit Iceta al president, al qual ha avisat que "no es pot pretendre acordar un referèndum a partir d'un ultimàtum".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSC ha recordat que el seu partit no comparteix "l'objectiu de la independència" i que no vol "dividir els catalans" ni separar-se d'Espanya, però que sobretot rebutja un full de ruta que només representa "el 48% de la ciutadania de Catalunya". "I la resta? No compta?", s'ha preguntat, al mateix temps que ha recordat que "el RUI [referèndum unilateral] ha suscitat molts dubtes entre els independentistes" i que la llei de transitorietat jurídica està condemnada al fracàs perquè el Tribunal Constitucional l'anul·larà. "No hi ha solució unilateral al problema català i espanyol", ha sentenciat.

"I no només no compartim el full de ruta, sinó que tampoc compleix el que diu", ha continuat el líder socialista, ironitzant que "l'evolució del full de ruta sembla les cotitzacions de l'Íbex". Iceta ha preguntat on ha quedat les promesa de l'assemblea constituent o per què es recupera el referèndum quan la idea era fer efectiva la desconnexió i després celebrar eleccions constituents. També ha reptat el president a detallar els fruits de la internacionalització del procés: "En aquests vuit mesos s'ha vist amb algun primer ministre o ministre d'exteriors d'alguns dels Vint-i-vuit països de la UE?".

Federalisme o "danys irreparables"

Amb tot, Iceta ha subratllat que "no hi ha solució que no vingui per diàleg, negociació i pacte", i ha recuperat la proposta de la seva formació per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya: "Volem més autogovern, millor finançament i un paper protagonista en la construcció federal d'Espanya". "Nosaltres defensem un referèndum sobre un nou acord amb Espanya". Una proposta, ha admès Iceta, que "no reuneix gaires manifestants", però que és la "més sòlida i viable": "No sabem quan serà, ni com, ni si té èxit garantit. Però estic convençut que si arriba a bon port, seria compartida per una majoria de catalans i d'espanyols", ha reflexionat.

"¿Hem de fer cas a l'Íbex 35, als 'barons' del nostre partit i als editorialistes o hem de fer cas al que diu la gent a les urnes?", li ha contestat en el torn de rèplica Puigdemont. El President ha demanat a Iceta que no "banalitzi l'esforç persistent i acreditat que ha fet el poble en aquests darrers anys" i que no li demani abandonar el "compromís" independentista del 27-S. En aquest sentit, li ha recordat que l'opció federalista ha passat per les urnes "elecció rere elecció" i que no només no ha guanyat, sinó que "ha anat perdent suports". "La seva proposta política no ha aconseguit, ni de bon tros, la majoria aquí ni a Espanya", ha afegit Puigdemont, que ha advertit que la reforma constitucional en sentit federal "també és un impossible".

"Les vies per reformar la Constitució hi són", ha replicat Iceta, i ha avisat que buscar un xoc amb l'Estat és altament "arriscat" i que pot deixar "danys irreparables" a Catalunya. "Conseqüències que ningú diu que vulgui però que són inevitables si un govern s'entesta a sortir fora de la llei".

Suport per formar un govern del "canvi" a l'Estat

El primer secretari en funcions del PSC no ha volgut tornar al seu escó sense abans recordar que la qüestió de confiança hauria de servir per donar "continuïtat i estabilitat" a l'acció de govern de Puigdemont, de manera que ha conclòs, en referència a la CUP: "Si els que li atorguen la confiança no estan disposats a aprovar pressupostos, no haurà servit de res". Iceta ha destacat que "mentre no arriba la independència, cal treballar per millorar les condicions de vida" del país i de la seva gent, i ha esperonat el Govern a incrementar la despesa pública.

Així mateix, també ha demanat al President que el PDC col·labori "amb el canvi política a Espanya" i que no condicionin la investidura de Pedro Sánchez a la celebració d'un referèndum.

stats