Política 09/07/2015

Iberia ha retardat un vol a petició de Pablo Iglesias?

Polèmica pel retard d'una hora del vol que uneix Estrasburg i Madrid. Podem nega pressions del seu líder i la companyia diu que la demanda ha sortit de l'agència de viatges de l'Eurocambra

Efe
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, en una imatge d'aquest dilluns / EFE

EstrasburgEl vol d'Air Nostrum (subsidiària d'Iberia i amb codi compartit amb aquesta companyia) que uneix Estrasburg i Madrid s'ha enlairat aquest dijous amb una hora de retard, no per un problema tècnic sinó per decisió de la companyia. Els motius no són clars, però estan generant una intensa polèmica, ja que un dels passatgers del vol era Pablo Iglesias. Segons un e-mail al qual ha tingut accés l'agència Efe, el líder de Podem ha informat la resta d'eurodiputats espanyols de les seves gestions per aconseguir que el vol sortís una hora tard. Podem nega que el retard l'hagi demanat Iglesias, i des de l'aerolínia s'afirma que la demanda ha sortit de l'agència de viatges de l'Eurocambra. La polèmica està servida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias volia assistir aquest dijous a les votacions del Parlament, però no volia arribar tard a Madrid. Solució? Aconseguir que el vol que tenia reservat sortís més tard. Un correu electrònic dóna fe de les gestions de l'eurodiputat: "Benvolguts eurodiputats, tenint en compte la importància de les votacions que estan tenint lloc ara mateix, hem rebut la informació que es podria retardar el vol operat per Iberia amb destinació a Madrid a causa que en aquest vol viatja un elevat nombre de MEPs [eurodiputats] espanyols. Per tant, ens han dit que com a màxim es retarda a les 15.00 hores si gran part dels MPE no arriba abans".

La petició del secretari general de Podem ha tingut una reacció immediata per part d'altres eurodiputats, entre ells l'independent Enrique Calvet (expulsat d'UpyD ara fa tres mesos), que en el seu missatge de resposta li assenyala que hi ha un vol posterior. "Hi ha un vol a les 19.00 hores. Que no es retarda per als que tenim la precaució de contractar-lo [sempre]. D'altra banda, dubto molt que els MPE quedem gaire bé imposant un retard a passatgers de la societat civil. A mi m'indignaria aquest privilegi".

Podem ho nega, Air Nostrum ho matisa

Després de la polèmica, Podem ha negat que Iglesias hagi demanat a Air Nostrum que ajornés una hora el vol Estrasburg-Madrid i ha afirmat que ha sigut la mateixa aerolínia la que s'ha ofert a retardar el vol. El partit assegura que "davant la previsible pèrdua" del vol de tornada a Madrid l'equip tècnic d'Iglesias "ha sol·licitat informació a l'agència de viatges del Parlament per buscar alternatives". Segons Podem, ha sigut la companyia "la que ha ofert" a l'agència de viatges del Parlament "la possibilitat de retardar el vol, ja que hi viatjaven fonamentalment eurodiputats, tots afectats pel retard de les votacions". "Davant d'aquesta situació, i tenint en compte l'escàs temps disponible, l'equip tècnic de Pablo Iglesias ha remès aquesta informació a tots els eurodiputats espanyols perquè sàpiguen l'opció que estudiava la companyia aèria".

Air Nostrum, per la seva banda, ha remès un comunicat a l'agència Efe en què corrobora que l'agència de viatges del Parlament Europeu ha sol·licitat el retard i especifica que l'aerolínia ha accedit a retardar el vol "de manera excepcional només una hora, ja que es tractava de més de dues terceres parts del passatge". "En casos similars de grups grans que perden la connexió o el vol directe s'opta pel retard com a mal menor davant del problema que suposaria deixar tant passatge a terra fins l'endemà", explica la companyia.

El llarg cap de setmana dels eurodiputats

Diversos eurodiputats de diferents formacions consultats per l'agència Efe han explicat que en el vol que s'ha retardat viatgen, a més d'eurodiputats, turistes i passatgers de negocis. Els eurodiputats acostumen a sortir amb temps suficient els dijous per agafar aquest avió i començar el seu llarg cap de setmana, poc després que s'acabin les votacions, però en aquest últim ple de l'any s'havien acumulat un gran nombre de votacions.

stats