Política 04/07/2019

Iglesias avisa Sánchez que seria una "irresponsabilitat" anar a eleccions i insisteix en la coalició

Veu el PSOE "obsessionat per no cedir ni una cadira"

Dani Sánchez Ugart
2 min
Pedro Sánchez

MadridPablo Iglesias ha avisat aquest dijous el seu potencial soci de govern, Pedro Sánchez, que seria una "irresponsabilitat" pensar en eleccions i no en formar un executiu, malgrat el desacord en la fórmula de col·laboració entre els dos partits d'esquerres que tenen els líders. En una atenció als mitjans de comunicació al Congrés de Diputats, Iglesias ha afirmat que entén que l'enquesta del CIS de dimecres, que donava un fort ascens al PSOE, pugui ser un "argument per als seus assessors" per no buscar un acord amb ells i provar sort a les urnes, però ha considerat que això seria un "error".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El principal desacord entre els dos partits, que és l'entrada de ministres de Podem a l'executiu, continua invariable. Després que li proposés provar la coalició al debat d'investidura i renunciar-hi si no obtenia una majoria suficient, Iglesias ha insistit avui que aquesta fórmula és la que ells defensen, però ha afirmat que veu el PSOE "exhaurint les seves opcions per tenir la geometria variable", intentant fer pactes amb la dreta per a les "qüestions d'Estat" i amb ells per a les coses socials.

Tot i així, s'ha mostrat confiat que "això sembla que no passarà", i per això, ha continuat dient, "tard o d'hora negociarà amb nosaltres un govern de coalició com ha fet en diverses comunitats autònomes".

El seu lloc al ministeri

Iglesias també s'ha referit a la seva possible entrada en aquest executiu, que és un dels factors que generen més recel al PSOE. Iglesias ha dit que el punt fonamental és un acord global, sense "menystenir ningú", però també ha afirmat que "hi ha una certa obsessió per les cadires per part del PSOE, que no en vol deixar anar ni mitja". "No és bo que algú s'obsessioni amb els càrrecs fins al punt de dir «totes les cadires per a mi»", ha asseverat.

El partit ha convocat una reunió d'estratègia política del grup parlamentari per a demà al Congrés, en la qual s'abordaran els avenços d'aquesta negociació.

responem a una necessitat de país

crec que anirà bé. És lògic que el PSOE escuri les seves opcions per tenir la geometria variable

això sembla que no passarà, per això crec que més aviat o més tard negociarà amb nosaltres un govern de coalició com a fet a diverses comunitats autònomes.

Estem sent sensats

Pedro Sánchez cometria un error si dugués els espanyols a eleccions. Entenc que l’enquesta del CIS pot ser un argument per als seus assessors

no crec que cometin una irresponsabilitat d’aquest tipus

per a nosaltres el fonamental és un acord global, però és veritat que hi ha una certa obsessió per les cadires per part del PSOE que no en vol deixar anar ni la meitat

és lògic que hi hagi un govern de coalició

l’obligació dels que som progressistes és posar-nos d’acord en una negociació integral sense menystenir ningú

no concebem que ningú vulgui menystenir

no és bo que algú s’obsessioni amb els càrrecs fins al punt de dir totes les cadires per a mi

ja tenim experiència a negociar acords programàtics amb el PSOE i després veure que no es compleixen

stats