PARLAMENT
Política 04/07/2011

ERC celebra que CiU hagi "perdut la batalla d'aprovar la llei òmnibus de cop"

Els republicans s'obren a negociar aquells apartats sobre simplificació i aprimament de l'administració però rebutgen els que ataquen l'obra de govern del tripartit

Roger Tugs
2 min

BarcelonaLa permanent nacional d'ERC d'aquest matí ha valorat la "rectificació" del Govern respecte a la llei òmnibus, després d'avenir-se a trossejar-la en tres, quatre o cinc parts, o fins i tot treure'n alguns articles. El portaveu dels republicans, Ignasi Llorente, ho atribueix a la pressió dels partits i les més de 2.000 al·legacions presentades per les associacions. "CiU ha perdut la batalla d'aprovar de cop la llei", va celebrar, fet que hauria suposat "menysprear el Parlament i els grups parlamentaris".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant aquest canvi d'actitud, ERC es mostra oberta a negociar les normes que en resultin i Ignasi ha apuntat que comparteixen "tot el que fa referència a la simplificació administrativa" i, "amb reserves", els objectius d'aprimament del sector públic. Malgrat tot, els republicans rebutgen taxativament alguns elements com la modificació de la normativa de les grans superfícies –en detriment del comerç de proximitat–, de la gestió de l'aigua, dels habitatges de protecció oficial, del medi ambient, del transport de residus, dels organismes culturals, de l'accés a la salut i de la regulació de les federacions esportives. En aquest sentit, Llorente ha apostat pel "model anglosaxó", segons el qual per obrir un negoci cal firmar una declaració de complir la llei, fet que n'accelera el procés i que incrementa les multes a qui no ho fa. Així, ERC no està disposada a parlar d'aquells apartats que, "amb l'excusa de la simplificació, pretenen modificar les parets mestres de les polítiques dels últims anys".

Llorente ha declinat valorar les candidatures presentades a liderar el partit a partir de la tardor, tot i que ha recordat que la vigent permanent sempre ha reclamat una "candidatura amb el màxim de voluntat d'unitat". La direcció d'ERC sí que ha ratificat avui el calendari congressual, que fixa el 18 de juliol com a data límit per presentar les candidatures. El 22 de juliol és la data límit per inscriure's al Congrés i l'endemà es realitzarà el consell nacional, on es decidirà la ubicació del conclave.

stats