Aragonès reitera que la seva "prioritat" és saber si Junts donarà suport als pressupostos

Illa pressiona el president perquè "aclareixi" si compta amb el PSC pels pressupostos

3 min
Aragonès durant l'entrevista aquest dijous a la nit

BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reiterat que la seva "prioritat" és saber si Junts donarà suport als pressupostos del 2023. En una entrevista aquest dijous a la nit a TV3, el cap del Govern ha explicat que els darrers dies ha contactat amb Salvador Illa, Jordi Turull, representants de la CUP, i Jéssica Albiach per avaluar l'escenari. Aragonès espera que, tot i abandonar l'executiu, Junts "no abandoni la ciutadania", i que prioritzi el país a la seva "tàctica de partit". El president ha opinat que "no desitjable" prorrogar els comptes, i ha mantingut oberta la via del PSC. Això sí, ha emplaçat els socialistes a ser "proactius i clars" i arribar a acords en altres àmbits com ara "l'anti-repressiu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Però el nou Govern compta o no compta amb el PSC? El dubte és raonable si tenim en compte que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat partidari d'un veto meridià als socialistes mentre que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no els ha acabat de descartar del tot. Davant d'aquesta incògnita, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reclamat aquest dijous al president que "s'aclareixi". És a dir, que digui si vol o no vol negociar els pressupostos de la Generalitat del 2023 amb el seu partit. Aragonès ahir no va resoldre el dubte, però va reptar el PSC a explorar acords sobre un altre àmbit: la lluita contra la repressió.

Illa fa "responsable" el president del recent trencament del Govern i ha recordat que, dels 74 diputats que van donar suport a investir un president d'ERC, ja només manté el suport de 33 perquè la CUP i Junts s'han donat de baixa d'aquell pacte. Amb aquest nou escenari, Illa s'ha mostrat disposat "a parlar" amb el nou executiu perquè veuria "greu" que Catalunya no tingués pressupostos, però exigeix a canvi que la Generalitat tingui algun gest pels socialistes, ha dit en una entrevista al programa Cafè d'idees de Ràdio 4. Un gest que començaria per dir clarament si vol o no el PSC.

Si el Govern acaba optant pel PSC –cosa que ara mateix no vol considerar públicament, però tampoc descarta–, també s'hauran de greixar les confiances, ara tocades. La prova és que Junqueras dissabte passat va acusar els socialistes d'haver-se "encetat les mans aplaudint el nostre empresonament", una afirmació que ha molestat Illa, que ha replicat que mai s'ha alegrat "del patiment de ningú" i que els socialistes catalans "han fet el que han pogut per arreglar les coses".

Si Illa vol respostes, encara no les tindrà. En una entrevista amb TV3, el president Aragonès va mantenir que la seva “prioritat” és aprovar els comptes amb Junts, la CUP i els comuns. No va descartar els socialistes, però considera que no és moment de parlar d’aquest “escenari”. Això sí, va proposar al PSC que, si vol calibrar les possibilitats d’arribar a pactes, se sumin al consens per impulsar una “llei d’amnistia”, una norma que Illa sempre ha rebutjat.

La CUP s'ofereix

Al marge de l'esgrima dialèctica amb el PSC, aquest dijous al Govern li ha sortit un potencial aliat inesperat per als comptes. Si la CUP fa uns dies semblava autoexclosa de la negociació, avui la portaveu del secretariat nacional, Maria Sirvent, ha assegurat que estarien disposats a "parlar" amb el nou executiu si se'ls trasllada "un programa polític i unes propostes en termes socials i nacionals". Malgrat l'oferta, no és que els cupaires s'estiguin tornant a plantejar un suport estable al Parlament, ja que han manifestat que veuen "un recorregut molt curt" al nou Govern. En tot cas, encara que el Govern seduís els nou diputats de la CUP –la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha celebrat l'oferiment–, serien estèrils sense el suport o bé del PSC o bé de Junts.

Qui no dona cap treva a l'executiu monocolor d'ERC és l'ANC, que ja va criticar els perfils dels nous membres del gabinet. Aquest dijous, però, l'entitat que lidera Dolors Feliu ha posat a la seva diana els tribunals espanyols amb la presentació d'una campanya de denúncia. La campanya, que començarà aquest dissabte amb una acampada a la plaça de Catalunya que durarà tot el cap de setmana, té per nom Nosaltres acusem la justícia espanyola i l'objectiu és "visibilitzar les persones represaliades". L'entitat també presentarà una petició perquè hi hagi una comissió d'investigació al Parlament "per la causa contra Catalunya i l'independentisme".

Reunions amb comissaris

Més enllà de les qüestions de política interna, el president Aragonès sempre ha prioritzat en el seu mandat intentar recuperar ponts amb la UE. En aquest sentit, ahir va anunciar que la setmana que ve es reunirà a Brussel·les amb dos comissaris europeus: amb el de Justícia, Didier Reynders, per abordar el cas Pegasus, i amb el de Mercat Interior, Thierry Breton, per parlar del xip europeu i de l’hidrogen verd.

stats