Illa planteja revisar les funcions del Tribunal de Comptes

El PSOE no ho veu i limita la seva estratègia a "renovar" l'òrgan fiscalitzador

2 min
El líder del PSC, Salvador Illa, aquest dissabte al 40è congrés del PSOE

Barcelona / MadridMalgrat insistir que respecta les decisions del Tribunal de Comptes, el PSC no perd ocasió per deixar entreveure el seu desacord amb l'actuació de l'òrgan fiscalitzador en la causa contra l'activitat exterior de la Generalitat. Aquest dilluns ha sigut el cap de files socialista, Salvador Illa, qui ho ha exemplificat amb dues reflexions en una entrevista a RAC1. D'una banda, ha insistit que el no del tribunal a l'aval de l'Institut Català de Finances (ICF) entra en contradicció amb el que va dictaminar el Consell de Garanties Estatutàries: que el fons creat per la Generalitat "s'ajustava a dret". De l'altra, ha obert per primer cop la porta a fer "una revisió de com funciona el Tribunal de Comptes". "No hem de tenir mai por de revisar coses que poden funcionar millor", ha afirmat, argumentant que la tasca de l'òrgan "estaria més ben ubicada en àmbits estrictament judicials", és a dir, que se n'haurien d'encarregar els jutges. La proposta, que coincideix amb el que es reclama des de l'independentisme, ha estat ràpidament frenada pel PSOE.

"Entenc que hi pugui haver algun plantejament o debat sobre les funcions que tenen, però ara mateix el partit no ha determinat aquesta qüestió", ha assegurat Felipe Sicilia, el nou portaveu dels socialistes espanyols. En la primera roda de premsa després del 40è congrés del partit, Sicilia ha explicat que ara mateix estan centrats en "renovar" i "consolidar" òrgans constitucionals com el Tribunal de Comptes, fruit del pacte que van tancar amb el PP la setmana passada. En termes pràctics, de fet, la renovació dels membres de l'organisme ja podria suposar una escletxa per a la trentena d'ex alts càrrecs del Govern encausats. La previsió és que els nous consellers, que seran nomenats pel Congrés i el Senat la setmana del 25 d'octubre, ja s'hagin d'encarregar de jutjar el cas i fins i tot podrien arribar a temps per resoldre els recursos contra el veto a l'aval de l'ICF.

Malgrat que el canvi de noms donaria al tribunal una majoria progressista, no és clar que això acabi beneficiant l'independentisme. En aquest sentit, els partits al Congrés s'hauran de pronunciar en algun moment sobre les funcions del Tribunal de Comptes. Serà en el marc d'una proposició no de llei de JxCat que planteja precisament suspendre'n les funcions jurisdiccionals. "Volem que es tanqui la cova de lladres que practica parcialment bullying institucional", va defensar la portaveu del grup, Míriam Nogueras, quan va presentar la iniciativa, que encara no té fixada una data de votació. Malgrat que la proposició no de llei no té efectes legislatius, obligarà totes les formacions a posicionar-s'hi i caldrà veure especialment què voten el PSOE i Unides Podem quan arribi el moment. A Catalunya, ERC vol que el Parlament reprovi el Tribunal de Comptes i rebutgi la decisió d'aquest òrgan administratiu de no admetre les fiances dipositades per l'Institut Català de Finances.

Contra l'indult anticipat a Puigdemont

En la mateixa entrevista a RAC1, Illa també ha defensat que no es pot plantejar un eventual indult a l'expresident Carles Puigdemont "si no ha comparegut davant la justícia". "Hi som per resoldre problemes, no per crear-ne més", ha respost el líder socialista quan li han preguntat si s'estudia alguna solució per al retorn de Puigdemont i la resta d'exiliats, en la línia del que va apuntar fa dues setmanes l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Illa ha insistit, per contra, que el que han de fer és "tornar i afrontar les conseqüències". "L'estat de dret s'ha de respectar sempre, i aquests plantejaments [sobre un eventual retorn de Puigdemont] no es poden fer", ha afegit.

stats