Política 27/10/2014

Rajoy activa la impugnació del nou 9-N

Sol·licita dictamen al consell d'Estat com a pas previ a l'acord del consell de ministres per impugnar el procés participatiu al Constitucional

Ferran Casas
2 min

BarcelonaMariano Rajoy ha demanat aquest dilluns a la tarda un informe al Consell d'Estat per tenir base jurídica per impedir la celebració del nou 9-N impugnant-lo al Tribunal Constitucional i impedint que la jornada es dugui a terme amb normalitat. L'informe reclamat a aquesta institució és previ a la impugnació i es basa en la sospita, segons un comunicat de la Moncloa, que sota l'aparença d'un procés "de participació ciutadana" es vol celebrar una consulta independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La petició s'ha fet amb caràcter d'urgència per impugnar davant el TC al proper consell de ministres aquest divendres vinent. Si el Consell d'Estat dóna el vist-i-plau al recurs el govern espanyol recorrerà a l'alt tribunal, que d'immediat, i d'acord amb la llei, suspendrà el procés participatiu a l'espera que, en un termini d'uns quatre mesos, falli sobre la llei de consultes. Quan es va impugnar el 9-N per primera vegada ja es va reclamar primer informe al Consell d'Estat per dotar de més legitimitat tots els passos.

Inicialment el govern espanyol va menysprear el nou 9-N assegurant que era una consulta de fireta i que s'havia complert l'objectiu d'impedir-la, però en els darrers dies, i després que els grups pro consulta refessin la unitat i el procés participatiu s'anés assemblant cada cop més a una votació van endurir la seva posició. Dijous fonts del PP ja advertien a l'ARA que es plantejaven presentar recurs, divendres la vicepresidenta del govern Soraya Sáenz de Santamaría va afirmar que demanaven informes per impugnar el procés i diumenge Rajoy donava a entendre que, tot i que era un procés "mesquí" i gens democràtic, havia de buscar la forma de recórrer perquè el flanc d'atac no era gens clar atès que Mas no preveu signar cap decret. Aquest vespre, amb les detencions per corrupció que han afectat el PP de Madrid de ple, ja s'han posat en marxa.

stats