Política 27/10/2015

Un cop d'estat que serà impugnat: la reacció unionista a la declaració de JxSí i la CUP

Els partits no independentistes qualifiquen d'"error", "barbaritat" i "cop a la democràcia" la proposta de resolució per iniciar el procés cap a l'estat propi, mentre que el govern espanyol ja estudia portar-la al Tribunal Constitucional

Gerard Pruna / Mariona Ferrer I Fornells / Agències
3 min

BarcelonaLa proposta de resolució que han registrat aquest dimarts Junts pel Sí (JxSí) i la CUP al ParlamentCUP al Parlament declara, tal com va avançar l'ARA, divendres, "l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república". La contundència dels termes amb què s'expressa el document no han deixat indiferent a ningú i, com era d'esperar, ha encès l'unionisme català i espanyol. Aquestes són les reaccions a la declaració rupturista que -si no hi ha sorpreses- aprovarà el Parlament.

Rafael Català

Ministre de Justícia

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat que el govern espanyol "estudiarà i valorarà jurídicament" acudir al Tribunal Constitucional o a l'àmbit jurídic que correspongui per impugnar la proposta JxSí i la CUP. "Si algun grup polític vol promoure alguna declaració i el Parlament finalment adopta una declaració, com ja va fer l'any 2013 [amb la declaració de sobirania], el que farem serà estudiar-la, valorar-la jurídicament i, si és inadequada o compleix l'ordenament jurídic, doncs la impugnarem on correspongui, en l'àmbit constitucional o davant la justícia", ha dit.

Rafael Hernando

Portaveu del PP al Congrés

El PP esgrimeix que la reforma del Tribunal Constitucional (TC) els permet tenir "eines precises" per aturar la declaració de ruptura de Junts pel Sí i la CUP. Per això ja avança que, tan bon punt s'aprovi, el govern de Mariano Rajoy en demanarà la suspensió immediata a l'alt tribunal. Què passarà després, si el Parlament no acata les ordres del TC? "Als desafiaments cal fer front amb proporcionalitat", ha assegurat el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.

Josep Antoni Duran i Lleida

Líder d'Unió

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha titllat de "barbaritat" la proposta de resolució, i ha recordat que la idea de no complir amb la legalitat espanyola que emana del document és "una condició que la CUP demanava a JxSí per investir Mas". "Mentre Catalunya sigui Espanya, i avui ho és, s'han de complir les lleis catalanes i espanyoles", ha dit.

Xavier García Albiol

Líder del PP al Parlament

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha avisat JxSí i la CUP que la seva "actuació d'amenaça no quedarà impune ni judicial ni políticament", ja que "és evident que vulnera tot el marc legal català, espanyol i europeu". Segons ha explicat el dirigent popular, ja s'ha posat en contacte amb el govern espanyol, que li ha traslladat que "la seva resposta serà proporcional a la gravetat del desafiament democràtic" que suposa la proposta de resolució. Albiol, a més, ha considerat que té per objectiu "tapar els escorcolls"família Pujol Ferrusolasol·licitud d'un informe als serveis jurídics la seva pròpia proposta de resolució.

Inés Arrimadas

Líder de C's al Parlament

La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha titllat aquest dimarts de "cop a la democràcia" la proposta de JxSí i la CUP. En declaracions als periodistes, ha acusat els dos grups parlamentaris de "voler guanyar al Parlament amb declaracions inconstitucionals el que no van guanyar a les urnes". Arrimadas ha avançat que el seu grup s'oposarà a la tramitació del text -no pot evitar que es tramiti perquè a la mesa del Parlament hi ha majoria de JxSí- i no ha descartat recórrer a d'altres mecanismes polítics i legals. En un comunicat posterior, el partit ha explicat que ha demanat un informe als serveis jurídics del Parlament sobre la legalitat del document.

Eva Granados

Portaveu del PSC al Parlament

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha acusat JxSí i la CUP d'"atemptar contra Catalunya" amb la declaració de ruptura, ja que, ha dit, "depassa de molt l'Estatut". "Atemptar contra l'Estatut suposa atemptar contra Catalunya", ha conclòs. Granados ha avisat als dos grups parlamentaris independentistes que aprovar aquesta declaració de ruptura seria l'"error polític més gran que s'ha produït des de les institucions d'autogovern", unes institucions que, ha dit, serien posades en risc. Granados creu que el text proposat també posa "la unitat civil del país" i situa Catalunya "en un carreró sense sortida".

José Montilla

Expresident de la Generalitat

L'expresident de la Generalitat José Montilla ha considerat una "gravíssima irresponsabilitat" la proposta de resolució presentada per JxSí i la CUP, i ha avisat que situar la cambra catalana "fora de la legalitat" comportarà més inconvenients que avantatges. "Amb quina autoritat pot aprovar lleis un Parlament – i fer-les complir – si es manifesta disposat a no respectar el marc legal i institucional que el sustenta?", ha qüestionat en un comunicat. A més, ha fet una crida a "les forces del diàleg" de l'Estat espanyol a donar una "resposta valenta i sincera" que permeti obrir "canals de diàleg", i ha apel·lat a la responsabilitat de tothom per evitar "camins que porten al col·lapse i al bloqueig de l'autogovern".

stats