Política 14/05/2015

La major part dels indecisos de Barcelona dubten entre CiU i ERC, segons un sondeig dels republicans

El sondeig augura una victòria còmoda de Xavier Trias amb entre 11 i 12 regidors, seguit de Colau, amb entre 8 i 9, Bosch entre 6 i 7, C's irrompria amb 5, el PSC cauria a la cinquena posició amb 4 regidors, els mateixos que el PP, i la CUP tindria opcions d'entrar amb fins a 2 regidors

R. Tugas / M. Colomer
3 min
L'enquesta d'ERC esbossa un Ajuntament de Barcelona altament fragmentat / ARA

BarcelonaSi l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) apuntava la setmana passada que gairebé un de cada tres enquestats barcelonins (el 29,3%) encara no sap què votarà, fet que converteix la campanya en decisiva, l'elevat percentatge d'indecisos apareix també en una enquesta d'ERC a la qual ha tingut accés l'ARA, que indica que el 32% de l'electorat encara té dubtes sobre quina opció votarà el 24-M. Segons el sondeig, fet entre el 28 i el 30 d'abril, deu dies després que la del CIS, el gruix dels indecisos –un terç– dubta entre votar CiU o votar ERC. Un de cada deu indecisos, en canvi, preferiria un acord de CiU i el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enquesta pronostica una victòria còmoda de Xavier Trias (CiU), que obtindria entre 11 i 12 regidors. Això són entre 2 i 3 regidors menys dels 14 que té actualment CiU. El seguirien Ada Colau (BCN en Comú), amb entre 8 i 9 regidors, davant els 5 actuals d'ICV-EUiA, i Alfred Bosch (ERC), que n'obtindria entre 6 i 7, 4 o 5 més dels 2 que té ara. Ciutadans, encapçalats per l'exdiputada del PP Carina Mejías, irrompria al consistori de la capital amb fins a 5 regidors, i els socialistes de Jaume Collboni caurien en picat i se situarien a la cinquena posició amb 4 regidors, 7 menys dels 11 que tenen ara. També s'enfonsaria el PP, que empataria a 4 regidors amb el PSC, cosa que significaria una pèrdua de 5 regidors. I la CUP liderada per María José Lecha, segons el sondeig, té opcions d'irrompre amb fins a 2 regidors.

Escenari fragmentat

El sondeig esbossa així un consistori fragmentat que tindrà complicat construir majories de govern sòlides. CiU i ERC arribarien en el millor dels casos a sumar 19 diputats, insuficients per conformar la majoria absoluta, situada en els 21 regidors. Només sumaria majoria absoluta una coalició àmplia de les esquerres que integrés BCN en Comú, ERC, PSC i CUP, altament improbable. Però fins i tot en aquest cas sumarien només en la franja alta de la forquilla de regidors.

Pel que fa a la intenció directa de vot, el 18,2% diu que votarà CiU; el 9,7% BCN en Comú; el 8,5% ERC; el 5,4% PSC; el 5,2 Ciutadans; el 3% CUP, i el 2,7% PP.

Trias, el més ben valorat

L'alcalde i candidat a la reelecció per CiU és el més popular i ben valorat pels enquestats. Rep una nota de 5,35 sobre 10, seguit d'Ada Colau, amb un 5,17, i Alfred Bosch, que aprova amb un 5,03. Per sota de 5 se situen Jaume Collboni, que obté un 4,57, María José Lecha, amb un 4,49, Carina Mejías, que treu un 3,11, i, en última posició, Alberto Fernández Díaz, que obté un 3 pelat.

Trias també és l'alcalde que prefereixen els enquestats. Si bé un 34,5% diu que no sap quin alcalde preferiria, un 22,6% respon Xavier Trias quan se li pregunta qui li agradaria que fos el pròxim alcalde de Barcelona. Un 11,7% es decanta per Ada Colau, un 6,5% per Alfred Bosch, un 4,5% per Jaume Collboni, el 2,7% per Carina Mejías, el 2,4% per Alberto Fernández Díaz i l'1,9% aposta per María José Lecha.

L'atur, principal problema dels barcelonins

El sondeig, fet per l'empresa iBarometre via telefònica a 829 persones, també identifica l'atur com el principal problema per als barcelonins. El 18,8% així ho afirma, seguit del 13,1% que creuen que el principal problema de la ciutat és la inseguretat; el 12,1% la brutícia, l'11,1% el turisme; el 10,3% el trànsit, i el 7,7% el transport públic. En canvi, només el 5,2% creu que és la pobresa, el mateix percentatge dels que assenyalen les obres com el principal problema. La crisi i els polítics són el problema número 1 per al 2,9% dels que responen l'enquesta, i la corrupció se situa en la banda baixa amb l'1,7%, per sota dels serveis públics (2,7%) i l'aparcament (2,4%).

stats