Política 12/01/2021

El jutge rebutja que l'Estat indemnitzi Sant Julià de Ramis per les destrosses de l'1-O

Considera que la Guàrdia Civil va actuar per retirar el material d'un referèndum que era "il·legal"

Ara
2 min
Guàrdies civils trencant la porta del pavelló.

BarcelonaEl jutge rebutja que l'Estat indemnitzi Sant Julià de Ramis per les destrosses que la Guàrdia Civil va causar al pavelló d'aquest municipi en el qual es va celebrar l'1-O. En la sentència que ha fet pública aquest dimarts, el jutjat central contenciós administratiu número 7 de Madrid, amb seu a l'Audiència Nacional, ha desestimat el recurs que va interposar l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis per exigir a l'Estat que es fes càrrec dels 13.427,43 euros que havia costat, segons el consistori, reparar els desperfectes que van causar els agents de l'institut armat quan van entrar al pavelló municipal per requisar les urnes del referèndum.

El jutge considera que la Guàrdia Civil "no va actuar antijurídicament" perquè els agents estaven "emparats per una resolució judicial que ordenava retirar tot el material relacionat amb el referèndum convocat il·legalment". En aquest sentit, el magistrat recorda que l'Estat només està autoritzat a pagar una indemnització si s'ha produït un "dany antijurídic" –quan se'n fa càrrec algú a qui no toca– i si hi ha una relació "de causa-efecte".

Precisament, sobre aquesta última qüestió, el magistrat considera que en el recurs interposat per l'Ajuntament hi falta aquesta relació. De fet, responsabilitza el mateix consistori per haver posat "les instal·lacions del pavelló municipal a disposició d'un procés electoral il·legal" i recorda que hi havia "resolucions judicials" que "obligaven" la Guàrdia Civil a retirar el material electoral. "El dany no s'hauria produït sense la posada a disposició de les instal·lacions de titularitat municipal al servei d'una activitat il·legal", subratlla.

Aquest procés judicial arrenca després que l'Ajuntament presentés una reclamació patrimonial al ministeri de Justícia i que, després de sis mesos sense resposta, el setembre del 2019 el consistori decidís fer un pas més i elevar un recurs contenciós a l'Audiència Nacional per reclamar la quantitat econòmica. A principis de desembre es va celebrar la vista a Madrid, on l'alcalde, Marc Puigtió, va assegurar que en un "judici normal" l'Ajuntament hauria "guanyat" el pols judicial, però va admetre que ho tenien "complicat", "vista la injustícia espanyola". De fet, aquest dimarts ha fet un tuit en què denuncia una "nova injustícia".

stats