Política 23/09/2020

L'independentisme torna a la seva rutina davant del TSJC

Partits i entitats recuperen una unitat estètica mentre busquen l'efectiva per respondre al Suprem

Quim Bertomeu
3 min
El president Torra, acompanyat de partits i entitats, dirigint-se cap el TSJC

BarcelonaAcaba l'estiu, comença la tardor i l'independentisme torna a la seva rutina davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquest dimecres ha sigut el torn del president de la Generalitat, Quim Torra, que hi ha anat a declarar per la segona causa oberta que té per desobediència. Ni els més avesats a la crònica político-judicial del Procés podrien enumerar de memòria la llista completa de tots els independentistes que han passat pel Palau de Justícia de Barcelona en els últims anys. Va començar Artur Mas per la consulta del 9-N i l'han seguit consellers, membres de la mesa del Parlament, activistes i dirigents dels partits.

La rutina no ha estat ben bé la mateixa, aquesta vegada. El covid ha reduït el nombre de concentrats, ha imposat les mascaretes i ha obligat la classe política a desfilar amb la distància social pertinent. Avui no s'hi ha trobat a faltar ningú. Membres d'ERC, de JxCat, de la CUP, de Demòcrates, d'Òmnium i l'ANC. Fins i tot el PDECat hi ha enviat representació pròpia -el diputat Lluís Font-, per si s'acaba consumant definitivament el divorci amb l'espai polític de Carles Puigdemont. La rutina també imposa que mig centenar de ciutadans hi hagin acudit per donar suport a Torra. El més mogut, un voluntari del moviment Meridiana Resisteix -en al·lusió als talls de circulació que fan periòdicament en aquest carrer de Barcelona-, que venia xapes a un euro. A un euro per a tothom menys per al president, que ha rebut el seu obsequi sense passar per caixa. Un dels pocs exemples d'aquella profecia mai acomplerta que diu que hi haurà un dia que els catalans, quan vagin pel món, ho tindran "tot pagat".

El guió de la rutina també obliga l'independentisme a donar una imatge d'unitat, encara que sigui més estètica que real. Torra, Aragonès, Torrent, Costa, Vilalta, Budó, Batet i Riera han caminat junts els metres que separen l'Arc de Triomf de la porta del tribunal. Avui a les portes del TSJC hi han hagut moltes declaracions polítiques -amb una aglomeració de mitjans que escandalitzaria l'ànima més càndida del Procicat- i cap retret creuat entre les forces independentistes, malgrat que segueix sense haver-hi acord sobre com reaccionar de manera conjunta a la probable inhabilitació definitiva de Torra per part del Suprem. Han sigut unes hores d'armistici, que no de pau. En aquest cas la rutina recorda inevitablement la situació de tot just fa un any, quan va arribar la sentència del Suprem de l'1-O i el més calent era a l'aigüera.

Els dubtes d'Impulso Ciudadano

La rutina l'han trencat els membres d'Impulso Ciudadano, l'entitat que va denunciar Torra i que està personada en aquesta segona causa, que aquesta vegada també estava present a les portes del TSJC i que també volia la seva quota de protagonisme davant dels mitjans. El seu president, l'exdiputat de Cs José Domingo, dubtava si entrar amb decisió a la rotllana de periodistes i fer les declaracions. "Posa-t'hi, no et cridaran", li ha recomanat un membre del seu seguici. Finalment Domingo ha agafat massa impuls i tot, ja que ha acabat topant cara a cara amb la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que acabava de dirigir-se als periodistes. Amb l'excusa de la mascareta, tothom ha fet veure que no es coneixia.

Les contradiccions que no cessen

A les portes del TSJC també hi havia un tercer col·lectiu que donava suport al president però que també tenia la seva dosi de crítica. Un grup de persones s'hi han concentrat per exigir l'absolució dels encausats per la vaga del 8 de novembre del 2017. Avui tenien una nova sessió del judici. Consideren que la seva situació no només és fruit de la repressió de l'Estat, sinó també de la Generalitat a causa de l'atestat que van fer en el seu dia els Mossos d'Esquadra. Aquest dimecres, doncs, l'independentisme s'ha topat de nou amb el TSJC, però també amb les seves contradiccions. Això també forma part ja de la seva rutina.

stats