Política 10/05/2019

Javi López (PSC) assegura que Europa "rebutja" el referèndum com a solució al conflicte de Catalunya amb l'Estat

En una entrevista a l'ARA, augura que Borrell serà "molt influent" a la UE i el defineix com "un actiu per a Catalunya"

Ara
2 min

BarcelonaL'eurodiputat socialista i candidat del PSC a les europees del 26 de maig Javi López ha assegurat aquest divendres en una entrevista a l'ARA que Europa "rebutja" la celebració d'un referèndum d'independència per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. "La sensació que un referèndum és una vareta màgica per resoldre un problema polític és rebutjada fruit de l'experiència", ha dit López, en referència a les conseqüències de la consulta sobre el Brexit al Regne Unit.

El cap de llista dels socialistes catalans ha argumentat que "per culpa d'un referèndum binari" els britànics acabaran "apartats" de la Unió Europea, i ha afegit que el referèndum a Escòcia que l'independentisme voldria reproduir a Catalunya no s'hauria vist com un "èxit" si "el resultat hagués sigut diferent"; és a dir, si hagués guanyat el 'sí' a la independència.

Convençut que l'independentisme tenia unes expectatives "absolutament irreals" del paper que tindria Europa en el Procés després dels fets de l'octubre del 2017, el candidat ha recordat el "missatge clar" de les institucions europees sobre la qüestió catalana: "Dins de la llei hi cap tot, però fora no hi cap res", ha resumit, i ha afegit que la UE té "aversió a la construcció de noves fronteres".

López ha defensat, amb tot, que "davant dels problemes complexos, especialment els que tenen a veure amb la identitat", calen "consensos i acords". I això, ha dit, no passa per ser "sacerdots de la llei", sinó per posar les normes "al servei de les reformes". El candidat ha reivindicat en aquest sentit la candidatura de Miquel Iceta com a president del Senat, cambra que el líder socialista voldria reformar en sentit federal, i ha qualificat d'"incomprensible" la possibilitat que el Parlament "bloquegés" la seva designació com a senador.

Després de considerar que el bon resultat del PSOE i el PSC a les generals és un "missatge" de la ciutadania per "passar de confrontació a la conversació" i "canalitzar vies de diàleg", López també ha posat en valor la capacitat dels socialistes per "combatre" l'extrema dreta. I ha recordat que els ultres també amenacen amb "destruir 60 anys d'integració, tolerància, llibertats i drets" a la UE. "Per primer cop estem davant d'unes eleccions de caràcter existencial per a la integració europea, que abans es donava per feta i ara no", ha sentenciat.

El mateix dia que el CEO ha apuntat un frec a frec d'ERC, el PSC i JxCat a les eleccions europees, López ha dit que els socialistes són "la força política catalana amb mes capacitat interlocució" a Europa. Una interlocució, ha afegit, que encara serà més gran amb el retorn a Europa del ministre Josep Borrell, ara candidat del PSOE. Evitant entrar a valorar els seus estirabots i polèmiques, López ha augurat que Borrell serà "molt influent a la UE" i l'ha definit com un "actiu per a Catalunya". "Serà el català més universal dels pròxims cinc anys", ha afirmat.

stats