ELECCIONS CATALANES
Política 31/05/2015

Herrera fixa el juliol com a límit per arribar a un acord amb Podem per fer una coalició

El colíder d'ICV creu que "es poden conjugar" les diferències entorn del procés entre el seu partit, el de Pablo Iglesias i Procés Constituent per confluir en una Catalunya en Comú

Efe
3 min
Joan Herrera, en un moment de l'entrevista / EFE

BarcelonaEl líder d'ICV, Joan Herrera, ha expressat aquest diumenge el seu desig de pactar, "no més enllà del mes de juliol", un "front" amb altres forces de l'esquerra, com Podem, per arribar a les catalanes del 27-S aprofitant l'èxit de l'experiència de Barcelona en Comú, i crear així una mena de Catalunya en Comú.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb amb l'agència Efe, Herrera ha defensat la possibilitat que es constitueixi una coalició catalana d'esquerres des de paràmetres similars a l'aconseguida al voltant de la plataforma Barcelona en Comú, la qual ha catapultat l'activista Ada Colau fins a l'alcaldia de Barcelona després d'aliar-se ICV, EUiA, Podem, Procés Constituent i Equo. "El que serveix per a Barcelona serveix per a Catalunya", ha subratllat Herrera, que creu que en "matèria d'atac als drets socials o de lluita contra la corrupció no és pitjor Xavier Trias que Artur Mas, amb la qual cosa tenim una oportunitat per sumar".

Ha preconitzat, en aquest sentit, la creació d'"un front capaç de canviar les polítiques econòmiques i socials d'aquest país". "I posarem tota la carn a la graella perquè aquest espai de confluència i de suma sigui una realitat", ha insistit. Segons el coordinador nacional d'ICV, "l'experiència ens diu que allà on s'ha triomfat és precisament on s'ha sumat, des de Barcelona, Madrid o Saragossa, passant per Galícia, i allà on n'hi ha hagut els resultats s'han multiplicat".

Ara bé, ha matisat, "això s'ha d'aconseguir amb una certa celeritat perquè les eleccions catalanes podrien ser el 27 de setembre i cal encarar-les en les millors condicions possibles". En conseqüència, ha precisat, una eventual coalició Catalunya en Comú "hauríem de construir-la com a màxim al juliol, i perquè vagi bé no cal començar la casa per la teulada parlant de qui la lidera, és important entendre que hi ha actius potentíssims però que l'important és que sumem per multiplicar".

Possibilitat de canviar les polítiques a Catalunya

Així, ha augurat que hi haurà qui "faci intents perquè això no fructifiqui, ja que podem canviar les polítiques a Catalunya", però s'ha mostrat convençut que aquests poden ser contrarestats "posant passió, audàcia i prudència perquè aquells que no volen això no se surtin amb la seva".

Segons el líder d'ICV, és cert que hi ha matisos en els plantejaments del seu partit amb els de Podem i de Procés Constituent pel que fa a l'exercici del dret a decidir i el procés sobiranista, però encara que "no són idèntics, es poden conjugar".

En analitzar l'especificitat d'unes eleccions en què hi ha partits que consideren que han de tenir un caràcter plebiscitari sobre la independència, Herrera ha apuntat que "Mas vol fer creure que ell representa tots els qui estan amb el procés, es vol atorgar la representativitat total, però a les eleccions del 24-M hem vist que no la té".

A l'àrea metropolitana de Barcelona, per exemple, CiU ha obtingut resultats molt baixos, ha corroborat, "i a les eleccions catalanes també podria passar això; el país el fem entre tots, i hi ha un error de disseny" per part de l'actual president de la Generalitat. "Els escenaris estan canviant a molta velocitat", ha advertit el colíder d'ICV i president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, "motiu pel qual no ens preocupa el que pugui passar en les eleccions catalanes, hem canviat l'agenda i podria passar el mateix que a les eleccions municipals".

Primàries a ICV per elegir els candidats

En clau interna, Herrera ha explicat que ICV durà a terme eleccions primàries per elegir els seus candidats, al marge de si en la coalició és qui encapçala les llistes o no, i ha dit que no està preocupat pel fet que els últims mesos s'hagin donat de baixa com a militants destacats membres del sector independentista que hi ha en la seva formació.

stats