EUSKADI CAP A LA PAU
Política 09/01/2014

Experts dels EUA avalen un procés de pau a Euskadi basat en la "reconciliació"

Membres de diverses universitats nord-americanes apunten que el pla del govern basc es troba "al nivell" dels processos de Sud-àfrica i Irlanda del Nord

Europa Press
2 min
Iñigo Urkullu, en una imatge recent / EFE

VITÒRIAUn grup d'experts de diverses universitats dels Estats Units ha subratllat que el caràcter "inclusiu" del Pla de Pau i Convivència del govern basc –que denuncia la "injustícia" del terrorisme d'ETA i que defensa el reconeixement de les víctimes d'aquesta i d'altres formes de violència– i situa aquest document "al nivell d'altres processos que van tenir èxit", com el de Sud-àfrica o el d'Irlanda del Nord. Aquesta reflexió apareix recollida en un informe d'avaluació sobre l'esmentat pla i ha estat elaborat per onze acadèmics d'universitats nord-americanes a petició de l'executiu autonòmic. El secretari de Pau i Convivència del govern basc, Jonan Fernández, que ha presentat l'informe als mitjans de comunicació, ha destacat que aquesta anàlisi suposa un "reconeixement" per la tasca de l'executiu en aquest camp.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Pla de Pau i Convivència, l'esborrany del qual va ser criticat per EH Bildu –considera que es focalitza massa ETA en detriment d'altres formes de violència– i pel PSE i el PP –estimen que no era prou contundent amb l'organització armada–, és un document dissenyat per guiar l'acció del govern basc en aquest àmbit.

Entre els seus continguts es recull una menció expressa a la "injustícia" del terrorisme d'ETA, encara que també se subratlla la necessitat de reparar les víctimes d'altres vulneracions de drets humans, com les comeses per les forces de seguretat de l'Estat o grups parapolicials en l'àmbit de la lluita antiterrorista.

Acostament de presos

El pla també defensa l'impuls de mesures de "reinserció" i reclama l'acostament dels presos d'ETA a presons del País Basc. Així mateix, proposa realitzar un estudi sobre la pràctica de la tortura i elaborar un informe sobre vulneracions de drets humans –incloses les comeses per cossos policials– en el període comprès entre el 1960 i el 2013.

En la seva anàlisi del document, aquest grup d'experts –encapçalat pels professors Andrea Bartoli i Borislava Manojlovic, de la Universitat de Seton Hall–, hi destaca que "la millor qualitat del pla" és l'"èmfasi" que posa en la "reconciliació de les diverses tradicions polítiques a través d'un procés obert".

stats