Cuixart sobre Rosalía: "És el millor que li ha passat a la llengua catalana"

El president d'Òmnium retreu que el jutge Marchena "es passa pel folre moltes coses"

Què en pensa, el president d'una entitat de promoció i defensa de la llengua catalana, del fet que Rosalía no utilitzi el català normatiu per a una de les seves cançons? "És el millor que li ha passat a la llengua catalana en molt de temps". Sense embuts ni vacil·lacions, Jordi Cuixart ha defensat la cantant de Sant Esteve Sesrovires perquè ha sigut capaç de "despolititzar la llengua" i dir-li al món "que el català és de tots i no és de ningú".

En una entrevista a RAC1, el president d'Òmnium Cultural ha comparat 'Fucking money man' amb el nomenament de José Montilla com a president de la Generalitat el 2003, que també va rebre moltes crítiques pel seu maneig de la llengua catalana i fins i tot perquè mantingués el seu nom castellanitzat. En aquest sentit, Cuixart ha explicat que el seu cas personal s'assembla, perquè els seus pares, castellanoparlants, van decidir parlar amb els fills en català.

"És magistral, una obra d'art", s'ha desfet en elogis cap a Rosalía, a qui perdona l'ús del barbarisme 'cumpleanys'; també ha acusat els que la critiquen de tenir "poca feina" i "no haver entès res". 

A l'entrevista, Cuixart s'ha referit també al magistrat Manuel Marchena, president de la sala del Tribunal Suprem que ha jutjat els dirigents independentistes, i l'ha criticat per haver "intimidat" la filòsofa Marina Garcés quan va declarar al judici. "Aquest tio no és tan guai, és un jutge que es passa pel folre moltes coses", ha subratllat per discrepar de les veus que han aplaudit el seu paper neutral i mesurat durant el judici. 

La consellera de Cultura, sobre el 'cumpleanys' de Rosalía: "La llengua és mòbil"

El president d'Òmnium ha explicat també quin va ser el moment en què va prendre consciència que és un pres polític. Al calabossos de l'Audiència Nacional, on s'esperaven els presos abans de l'inici de les sessions del judici, es va passar moltes hores sol. "Era un lloc molt petit i net, sense cinturons ni cordons; vaig fer un mantra de ioga per entrar en meditació, que fa que deixis de pensar, de tenir els mals pensaments i les preguntes que et fas", ha explicat l'activista.

Quant a la relació amb els altres presos polítics, Cuixart ha destacat que han tingut una bona entesa i ha recordat que el passat 22 d'abril van celebrar el seu aniversari, en una cel·la de sis metres, tots els dirigents tancats a Soto del Real. "En Junqueras agafava el pastís i en Turull el plat", ha detallat per reflectir la bona comunió entre tots.

No obstant, ha reconegut que en alguna ocasió els seus companys de banqueta li han dit "que va fort", com quan va insistir davant del tribunal que tornaria a fer-ho tot un altre cop, sense por de les conseqüències.