Cultura 08/07/2019

La consellera de Cultura, sobre el 'cumpleanys' de Rosalía: "La llengua és mòbil"

Mariàngela Vilallonga defensa el dret dels artistes a crear "lliurement"

Ara
1 min
La cantant Rosalía en una captura del seu nou videoclip, F*cking Money Man.

BarcelonaLa consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, s'ha referit avui a la polèmica lingüística per l'ús de la paraula 'cumpleanys' en la cançó en català de la cantant Rosalía i ha defensat que la "llengua és mòbil", i que ella mateixa té molts amics i familiars que usen aquesta fórmula. Segons Vilallonga, els creadors, com la mateixa Rosalía, "tenen dret a dir lliurement el que vulguin", i ha remarcat que si ella s'inventés avui una paraula potser l'any que ve l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) consideraria adequat incloure-la a la llista de neologismes.

La consellera ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta durant la roda de premsa de presentació de l'Enquesta d'Usos Lingüístics del català, que es fa cada cinc any per avaluar l'ús d'aquesta llengua.

Barbarisme a les cançons

L'ús de 'cumpleanys' en comptes d'aniversari a 'Fucking Money Man' ha generat una gran polèmica a la xarxa entre defensors i enemics que un castellanisme formi part d'una cançó. Tot i això, els errors lingüístics a les cançons de música pop han estat força habituals en llengua catalana. El més famós és el dels Sau, que a la seva cançó més popular, 'Boig per tu', van incloure la paraula inventada 'reflexada' en comptes del correcte reflectida. També els Manel van fer una errada a la cançó 'Aniversari', Guillem Gisbert va escriure 'tamany' i no mida, referint-se a la grandària d'un mosquit.

stats