CANVI DE CICLE
Política 26/11/2013

"Nosaltres, podent deixar a la vostra generació un país millor, no podem fallar"

CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP defensen la consulta en un acte a la FNEC, mentre que el PSC la vincula a un acord amb l'Estat i PP i C's reclamen prioritzar l'economia

Roger Tugas
3 min

BarcelonaDirigents de les diverses formacions parlamentàries han valorat aquest dimarts a la Universitat Pompeu Fabra el primer any d'aquesta legislatura en un acte organitzat per la FNEC, i molt especialment s'han referit a la situació del procés. Per part de CiU, el seu president parlamentari, Jordi Turull, ha afirmat que "abans de final d'any hi haurà data, pregunta i dia, això és l'important" i ha assegurat que "la pregunta serà clara", tot i que no ha detallat la seva proposta concreta. "Nosaltres, podent deixar a la vostra generació un país millor, no podem fallar", ha exposat el dirigent convergent als estudiants que omplien la sala de l'acte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC, cada cop més convençuda

Al seu torn, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha dit que "els actors polítics només tenim una opció, fer-ho fàcil perquè sigui possible al més aviat possible". "Cada vegada estem més convençuts que els ciutadans han de decidir lliurement el seu futur com a país", ha afegit la dirigent republicana, que ha avançat que farà "tot" el que estigui a les seves mans "per poder votar".

El PSC diu que "no és possible fer res" sense acord amb l'Estat

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha lamentat "un excés de passió i de maniqueisme" a l'entorn del dret a decidir i ha assegurat que "sense acord entre governs no és possible fer res", i per això ha demanat no fixar la data el 2014. "Tinc la sensació d'estar en un cotxe que accelera en punt mort", ha afirmat metafòricament el dirigent socialista, que ha insistit que "avui en dia la secessió és un fenomen insòlit en països avançats".

El PP creu que no hi ha prou informació

Durant les seves intervencions, el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha afirmat que "la prioritat hauria de ser una altra, la superació de la crisi". "Si poguéssim fer una enquesta, més del 50% de la gent diria que no té prou informació sobre les conseqüències de la independència", ha assegurat per desacreditar la idoneïtat de la consulta, que creu que, en tot cas, hauria de convocar el Congrés.

ICV demana decidir sobre tot

Per contra, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, no veu un horitzó sense consulta. "Al final acabarem triant la data i la pregunta que faci més factible que es pugui fer", ha previst, i ha insistit que "és tan important el que volem fer que o ho fem junts i bé o no ens en sortirem". Tanmateix, ha insistit: "A Catalunya no hi ha només voluntat de decidir sobre allò nacional, sinó sobre tot, també sobre si el deute és legítim o no, o les relacions amb el sistema bancari".

C's s'encara amb l'auditori

Així mateix, el portaveu de C's al Parlament, Jordi Cañas, ha defensat que "unir sempre és millor que trencar, sumar sempre és millor que dividir, i arreglar és millor que destruir", i ha lamentat que el procés tapi les retallades en els pressupostos. Malgrat tot, s'ha encarat amb l'auditori en diversos moments, i amb to agre ha etzibat: "Són universitaris, surtin de la indigència mental i d'allò naïf; no hi pot haver un argument econòmic que sustenti la independència".

La CUP furga en els comptes d'Artur Mas

Finalment, el discurs més a l'esquerra l'ha fet el portaveu de la CUP i regidor a Molins de Rei, Àlex Maymó, que ha denunciat que "no val que hi hagi gent que tapi la crisi social parlant de la nacional o a l'inrevés". Ha denunciat també que "s'està dilatant el procés, però en canvi les retallades no s'esperen" i ha cridat a pressionar des de la ciutadania perquè la consulta s'acabi fent. Així mateix, també ha reclamat a Artur Mas que no tingui por de superar el marc legal espanyol perquè "ja va ser desobedient a la llei quan va defraudar 800.000 euros amb el seu pare per uns comptes a Liechtenstein el 2002, quan era conseller d'Economia, tot i que no va ser condemnat perquè el delicte havia prescrit".

stats