DRET A DECIDIR
Política 03/02/2014

Margallo admet al 'Financial Times' que Espanya consideraria l'entrada d'una Escòcia independent a la UE

El rotatiu financer assegura que "el posicionament ambigu" del ministre sobre Escòcia contrasta amb la "retòrica intransigent" que aplica a Catalunya

Acn
2 min

LondresEl ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, assegura en una entrevista al 'Financial Times' que Espanya "consideraria" l'entrada d'una Escòcia independent a la Unió Europea. En un article que el prestigiós diari financer britànic publica en portada aquest dilluns, Margallo defensa que si els escocesos assoleixen la independència amb un procés "legal", Espanya no hi interferirà. Amb tot, el ministre avisa que els escocesos haurien de "posar-se a la cua" per entrar a la UE. A l'article, els periodistes Tobias Buck i Mure Dickie diuen de Margallo que "el seu posicionament ambigu sobre Escòcia contrasta fortament amb la seva retòrica intransigent sobre Catalunya".

"Espanya no té cap intenció d'interferir en l'afany d'Escòcia cap a la independència i està disposada a considerar una eventual petició escocesa per entrar a la UE com a estat independent", diu Margallo. Els periodistes avisen que els comentaris de Margallo "enfortiran la campanya nacionalista" a Escòcia perquè Madrid "ha estat dels principals opositors als moviments separatistes a Europa" i intenta "frenar les pressions secessionistes a la regió de Catalunya".

"Si Escòcia esdevé independent d'acord amb els procediments legals i institucionals, demanarà l'admissió. Si aquest procés s'ha fet legalment, la petició es pot considerar. Si no, no", explica Margallo. El ministre rebutja comentar si vetaria l'accés directament, però insisteix que els casos d'Escòcia i Catalunya són "fonamentalment diferents".

"No interferim en els afers interns dels altres països. Si l'ordenament constitucional britànic permet, i sembla que permet, que Escòcia esculli la independència, no hi tenim res a dir", assegura el ministre al diari.

Segons el rotatiu britànic, "Madrid continuarà resistint-se al pla català de fer el seu propi referèndum d'independència menys de dos mesos després de la votació escocesa del setembre".

Els periodistes que signen la informació, Tobias Buck, des de Madrid, i Mure Dickie, des d'Edimburg, asseguren que Margallo compara Catalunya amb "Ossètia del Sud, Abkhàzia i Somalilàndia". "Un estat que neixi a través d'una declaració unilateral d'independència no tindria cap tipus de reconeixement internacional. Estaria absolutament aïllada del club de nacions. Un estat així no tindria accés al sistema de l'ONU, ni al Banc Mundial ni al Fons Monetari Internacional", afirma Margallo.

stats