Josep Rull també presenta a Estrasburg el seu recurs contra la condemna del Suprem

És el tercer pres polític que acudeix a la justícia europea

2 min
L'exconseller Josep Rull en el míting de JxCat a Terrassa

BarcelonaL'exconseller Josep Rull és el tercer pres polític que acudeix a la justícia europea per denunciar la condemna del Tribunal Suprem en el judici de l'1-O. Aquest divendres, el seu advocat, Jordi Pina, ha presentat oficialment el recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg després que el Tribunal Constitucional espanyol rebutgés el seu últim recurs –amb dos vots particulars– i avalés, d'aquesta manera, la sentència del Suprem.

"Anem a la justícia europea a acusar l'Estat de persecució de la dissidència política i de vulneració de drets i llibertats fonamentals", ha anunciat el mateix Rull en una piulada al seu compte de Twitter. "Pels presos, exiliats i pels represaliats compromesos amb la llibertat", ha afegit. En l'escrit, recollit per l'ACN, l'advocat de Josep Rull, Jordi Pina, denuncia una violació del dret a un procés equitatiu i a un tribunal imparcial, del dret a l'aportació de testimonis de descàrrecs, i del dret a la legalitat penal i al de llibertat de reunió i expressió.

Considera, per exemple, que hi ha diversos fets que demostren que alguns dels magistrats del procediment judicial no eren imparcials perquè tenien "interès" en la condemna dels líders independentistes. Recorda també que el tribunal es va negar a citar a declarar l'expresident Carles Puigdemont, un testimoni que la defensa de Rull veu clau per aclarir el paper de l'exconseller durant l'1-O. Pina acaba concloent en l'escrit que la condemna a Rull "només s'explica per la voluntat d'intimidar el moviment independentista català i evitar la legítima expressió, pacífica i democràtica, dels seus anhels polítics".

Els precedents de Turull i Cuixart

Els arguments de Rull van en la línia del recurs que ja va posar per escrit l'advocat Jordi Pina en el recurs de l'exconseller Jordi Turull, que va presentar la setmana passada. Segons van explicar el mateix lletrat i l'advocat Francesc Homs, al costat de Carles Puigdemont, en una roda de premsa a Estrasburg, denuncien al TEDH la vulneració al jutge predeterminat per llei, la manca d'imparcialitat dels magistrats i la manca de respecte al dret de reunió i a la llibertat d'expressió.

Un dia abans, la defensa del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, també va presentar el seu recurs a Estrasburg en què denuncia la vulneració de drets fonamentals. Aquesta setmana, precisament, la defensa de Cuixart ha fet una roda de premsa per explicar l'eix de la seva actuació davant la justícia europea. Segons l'advocat Olivier Peter, l'objectiu és convertir el cas del president d'Òmnium en una causa europea contra la "limitació abusiva" de drets fonamentals.

Amb el recurs de Rull, ja són tres els presos polítics que han obert la via de la justícia europea per denunciar la sentència del Tribunal Suprem. L'expresident de l'ANC i ara secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, també té previst presentar recurs la setmana vinent, segons informa l'ACN.

stats