PAREU MÀQUINES
Política 17/09/2019

La jugada de Rivera, segons 'El País' i 'El Mundo'

Els dos diaris, que voldrien un pacte PSOE-Cs, veuen l'oferta de manera oposada

i
David Miró
2 min
Albert Rivera ahir durant la seva intervenció al Congrés de Diputats.

Barcelona'El País' i 'El Mundo' han representat, almenys des dels anys 90, els dos pols de la política espanyola. El primer ha sigut el diari de l'esquerra espanyola, amb una influència decisiva en el PSOE, fins al punt que els seus editorials pesaven més que algunes decisions de Ferraz. El segon ha sigut el diari hegemònic de l'espectre conservador, i el seu paper ha sigut cabdal per dirimir les batalles internes del PP. Ara, tots dos coincideixen en la preferència per un pacte PSOE-Cs per governar Espanya, però la seva valoració de la figura d'Albert Rivera és completament oposada, i això és reflecteix en els editorials d'aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El d''El País' és especialment dur amb el líder taronja, al qual culpa d'haver impedit l'entesa tan desitjada: "El mateix Rivera que ha dinamitat durant cinc mesos l'espai de la centralitat i ha permès que la ultradreta formi part de les majories de govern de municipis i comunitats és el que ara aspira a reconstruir-lo en poques hores". I ho rebla d'aquesta manera: "Era difícil imaginar que el president de la tercera força política a Espanya pogués mostrar en una sola compareixença més menyspreu als ciutadans i més falta de respecte als procediments constitucionals". Amén.

En canvi 'El Mundo', que tem una victòria encara més gran de Sánchez si no hi ha pacte amb Cs, ha de sortir al rescat del líder taronja: "El moviment d'Albert Rivera per desbloquejar la situació [...] té la virtut d'unir la intel·ligència tàctica amb la recerca del bé comú". I acusa Pablo Casado de miopia per no fer front comú amb Rivera en l'oferta a Sánchez.

El primer editorial supura ressentiment (nosaltres vam ser el diari de Cs i ara ens has decebut) i el segon oportunisme i càlcul polític (si Cs cau l'esquerra pot ampliar la majoria). Però en el fons no estan gens lluny l'un de l'altre.

stats